Contact & Plan een afspraak

Brokgevoel in de keel

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Het voelt alsof er iets vastzit in de keel, terwijl er eigenlijk niets zit. Hierdoor krijg je vaak de neiging om je keel te schrapen, te kuchen of te slikken. Dit kan extra slijmvorming veroorzaken.

Verwijzing bij een brokgevoel in de keel

Heb je het idee dat er iets in je keel vastzit, maar dit blijkt niet zo te zijn? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 10 dagen terecht voor het eerste gesprek op de stem en slik polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Door het gevoel dat er iets vastzit in de keel, kan je moeite hebben met slikken, ademhalen of praten. Een brokgevoel in de keel kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, reflux, spierspanning of allergieën. Soms kan het ook een teken zijn van een ernstiger medisch probleem.

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts bespreekt je klachten en voert een of meerdere onderzoeken uit: keelspiegelen, fiberscopie of röntgenfoto. Bij keelspiegelen steek je je tong uit en pakt de KNO-arts je tong met een gaasje vast. Met een verwarmd spiegeltje in de keel onderzoekt de KNO-arts je keel en strottenhoofd. Als je snel moet kokhalzen, is keelspiegen vaak niet mogelijk. Het onderzoek wordt dan gedaan met een fiberscoop. Dit is een dun, buigzaam slangetje met een kijker van fiberglas. Deze wordt via de neus in je keel ingebracht om zo het strottenhoofd goed te zien.

Vervolgbehandeling

Het is een hele opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnen de klachten bij de meeste mensen vanzelf. Dit gaat geleidelijk. Af en toe kunnen klachten weer terugkomen en sommige mensen houden hun hele leven last van het brokgevoel.

Verergert het brokgevoel of komen er klachten bij? Maak dan een nieuwe afspraak met de KNO-arts. Soms heeft een klacht die op brokgevoel lijkt wel een lichamelijke oorzaak. Meestal heb je dan ook andere klachten, zoals moeite met eten van vast voedsel, keelpijn, oorpijn of heesheid. Door nieuw onderzoek kan de oorzaak snel gevonden worden.

Nazorg

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

T. (Taban) Khoshnaw

ANIOS KNO

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts