Contact & Plan een afspraak

Rugpijn met uitstraling naar het been bij een hernia

Vanuit het ruggenmerg komen grote zenuwen (de zenuwwortels) die vanuit de wervelkolom onder andere naar je been lopen. Als zo’n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld door een hernia) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug met uitstraling naar een of beide benen.

Verwijzing bij rugpijn met uitstraling

Is er bij jou een hernia geconstateerd en wil je de pijnklachten laten behandelen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen zeven dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek. Als het nodig is, kan de pijnspecialist je tijdens deze afspraak direct behandelen.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Vaak straalt de pijn uit naar je bil en/of been. Je hebt dan een scherp, dof, brandend of bonkend gevoel. Je voelt dat de pijn meer wordt bij inspanning en minder bij rust. Je kan ook last hebben van krachtverlies in een of beide benen en het gevoel hebben alsof je been slaapt. Wanneer een zenuw bekneld raakt of geïrriteerd raakt, kan dit pijn veroorzaken in het gebied dat de zenuw bedient. Een veel voorkomende oorzaak van zo'n beknelling is een hernia. Een hernia treedt op wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuw drukt, waardoor deze bekneld raakt of geïrriteerd raakt en pijn veroorzaakt.

Onderzoek en diagnose

Je huisarts of neuroloog kan zelf een MRI-scan van je rug laten maken. Wanneer de diagnose van een hernia vaststaat, kan hij of zij je doorverwijzingen naar de pijnspecialist. Als de MRI-scan in het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt gemaakt, dan zijn de beelden direct door de pijnspecialist in te zien. Als de MRI-scan ergens anders plaatsvindt, dan moeten deze beelden voorafgaand aan je bezoek bij de pijnspecialist worden aangeleverd. 

Behandeling

Om de beknelde zenuw te behandelen, wordt er gebruikgemaakt van een combinatie van gepulseerde stroom (PRF-behandeling) en van lokale verdoving en corticosteroïden. Een injectie met corticosteroïden remt de ontsteking.

Bij deze behandeling brengt de pijnspecialist een tot twee naalden in aan de zijkant van de wervelkolom tot in de opening waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. Tijdens de behandeling worden er röntgenbeelden gemaakt, zodat de pijnspecialist de positie van de naald goed kan bepalen. De zenuw wordt kortdurend gestimuleerd met gepulseerde stroom. Dit zorgt ervoor dat de zenuw voor langere tijd tot rust komt en de pijn wordt verminderd, zonder de zenuw te beschadigen. De totale behandelduur is tussen de tien en vijftien minuten.

De behandeling met gepulseerde stroom is niet pijnlijk, maar je kunt wel tintelingen voelen. Het is gericht op het afnemen van je pijn, maar de hernia zal er niet door verdwijnen. In de meeste gevallen gaat een hernia vanzelf weg. Dit kan wel enkele maanden duren. Daarom kan deze behandeling na twee tot drie maanden herhaald worden.

Nazorg

De behandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan een paar dagen duren. Deze pijn is anders dan de oorspronkelijke pijn en in de meeste gevallen helpt het om een normale pijnstiller in te nemen, zoals paracetamol. Houd er rekening mee dat je op de dag van de behandeling geen voertuig mag besturen. Neem daarom altijd iemand met je mee.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in ons zorgpad.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

D. (Danielle) van Hees

Pijnconsulent

L. (Leonie) Niestadt - Hellendoorn

Consulent chronische pijn

A. (Anja) Breedveld

Consulent chronische pijn

T. E. (Tanja) Hamm - Faber

Verpleegkundig specialist

I. (Ismail) Gültuna

Pijnspecialist

E.J.J.A.A. (Eric-Jan) van Gorp

Pijnspecialist

J.A. (Hans) Aukes

Pijnspecialist