Contact & Plan een afspraak

Zenuwpijn in de voeten door diabetes

Zenuwschade door diabetes (diabetische neuropathie) is een aandoening die kan ontstaan bij mensen met diabetes (suikerziekte). Bij diabetes is er sprake van een te hoog suikergehalte in het bloed. Dit kan op den duur schade veroorzaken aan de zenuwen in het lichaam. De zenuwen zijn als het ware de 'bedrading' van ons lichaam en zorgen ervoor dat we kunnen voelen, bewegen en alle organen in ons lichaam kunnen laten werken. Bij zenuwschade door diabetes raken de zenuwen beschadigd, waardoor signalen niet goed meer worden doorgegeven en er klachten kunnen ontstaan.

Verwijzing bij zenuwpijn in de voeten

Is er bij jou diabetische polyneuropathie vastgesteld en heb je pijn in je voeten of handen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 21 dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek om de behandelopties te bespreken.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

De klachten kunnen verschillen per persoon en afhankelijk zijn van welke zenuwen zijn aangetast. Meestal komen de klachten voor in de voeten en benen, maar het kan ook voorkomen in de handen en armen. Veel voorkomende klachten zijn gevoelloosheid, tintelingen, pijn en problemen met bewegen en coördinatie. 

Diabetische zenuwschade ontstaat door hoge bloedsuikerspiegels. Het is niet precies bekend hoe dit gebeurt, maar het vermoeden is dat langdurig hoge bloedsuikerspiegels de bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien beschadigen, waardoor de zenuwen minder goed functioneren en uiteindelijk beschadigd raken. Naast hoge bloedsuikerspiegels kunnen ook andere factoren, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en overgewicht, bijdragen aan het ontstaan van diabetische zenuwschade.

Onderzoek en diagnose

Door het gericht uitvragen van de pijnklachten gecombineerd met lichamelijk onderzoek kan de huisarts, neuroloog of internist diabetische zenuwschade vaststellen. 

Behandeling

Diabetische zenuwschade is helaas niet te genezen. Bij het behandelen van diabetische zenuwschade staat het behandelen van de klachten centraal. Er kunnen bijvoorbeeld medicijnen voorgeschreven worden die als doel hebben de pijn te verminderen. Een andere behandeling is TENS (transcutane elektronische zenuwstimulatie). Dit apparaat geeft kleine stroomstootjes af via zachte pleisters op de huid en zorgt ervoor dat je minder pijnt hebt.

Daarnaast kan de zenuwpijn in je handen en voeten behandeld worden met een capsaïcine pleister. Het werkzame bestandsdeel, capsaïcine, zit op de kleefzijde van de pleister. Door dit op de pijnlijke plek op je huid aan te brengen, komt de werkzame stof je huid binnen en blokkeert dit het uiteinde van de specifieke zenuwvezels die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de pijnprikkels. Daardoor neemt de pijn voor een langere tijd af. De pleister wordt 30 tot 60 minuten na de behandeling weer verwijderd.

Nazorg

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

D. (Danielle) van Hees

Pijnconsulent

L. (Leonie) Niestadt - Hellendoorn

Consulent chronische pijn

A. (Anja) Breedveld

Consulent chronische pijn

T. E. (Tanja) Hamm - Faber

Verpleegkundig specialist

I. (Ismail) Gültuna

Pijnspecialist

E.J.J.A.A. (Eric-Jan) van Gorp

Pijnspecialist

J.A. (Hans) Aukes

Pijnspecialist