Contact & Plan een afspraak

Sterilisatie

Als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wil, dan kan je een sterilisatie overwegen. Dit is een permanente vorm van anticonceptie. Dit kan bij zowel de man als bij de vrouw. Op deze pagina geven we je meer informatie over de sterilisatie van de vrouw.

Verzekering

Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket van je zorgverzekering. We adviseren daarom om bij je zorgverzekeraar na te gaan welke aanvullende verzekering dit vergoed. Dit verschilt per verzekeraar en per pakket. Ben je niet voor sterilisatie verzekerd, maar wil je dit toch laten uitvoeren? Geen probleem, ook dan kan je bij de ons terecht. De gynaecoloog informeert je van tevoren over de kosten van de operatie.

Plan hier je afspraak

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

In de Helene Schweitzer kliniek kan je terecht voor een laparoscopische sterilisatie. Dit betekent dat de operatie via een kijkbuis gaat. De gynaecoloog maakt in de onderrand van je navel een sneetje van ongeveer 1 centimeter. Via dit sneetje brengt de gynaecoloog een kijkbuis met camera in. Je buik wordt vervolgens gevuld met gas. Zo ontstaat er kijkruimte in de buik om de eileiders goed te kunnen zien. Afhankelijk van het type sterilisatie dat je met je gynaecoloog hebt besproken, worden er een of twee extra sneetjes gemaakt onderin de buik. De gynaecoloog brengt hierdoor het instrument in.

Bij de sterilisatiemethode met Filshie-clips worden er clips over beide eileiders geplaatst. De eileiders zijn op deze manier meteen afgesloten. Bij de sterilisatiemethode waar de eileiders worden verwijderd, zal de gynaecoloog de eileider aan beide kanten weghalen. De gynaecoloog verwijdert hierna de instrumenten en laat het gas uit je buik lopen. De wondjes worden vervolgens gehecht.

Nazorg

Je kan dezelfde dag weer naar huis. De gynaecoloog bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer zij met jou een telefonische nacontrole afspreekt. De eerste uren na de sterilisatie kan je wat pijn hebben. Dit verdwijnt meestal snel. Als je toch pijn blijft hebben, dan kan je hiervoor pijnstillers innemen.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

G.M. (Gatske) Nieuwenhuyzen - de Boer

Gynaecoloog

A.S. (Albert) Tjalsma

Gynaecoloog

M.Y. (Matthieu) van der Vlist

Gynaecoloog

S. (Sabina) de Weerd

Gynaecoloog

A.S.M. (Astrid) Vinkesteijn

Gynaecoloog

L.C.A. (Rianne) Vink - van Os

Gynaecoloog

N.B. (Nikkie) Swarte - Houbolt

Gynaecoloog

S. (Sandra) Stekelenburg - de Vos

Gynaecoloog

H.G.M. (Marieke) Rijnsaardt - Lukassen

Gynaecoloog

D.M.J. (Daniella) Oom

Gynaecoloog

R. (Ralph) Niewenweg

Gynaecoloog

G.C.R. (Gretel) van Hoecke

Gynaecoloog

M.E. (Marieke) den Hartog

Gynaecoloog

M. (Myrthe) Bandell

Gynaecoloog

B.M.C. (Bettina) Akerboom

Gynaecoloog