Contact & Plan een afspraak

Slikonderzoek

Slikken is een complex proces waarbij spieren en zenuwen in de mond, keel en slokdarm samenwerken om voedsel of vloeistoffen door te slikken en veilig naar de maag te transporteren. Wanneer er een probleem optreedt in een van deze processen, kan dit leiden tot slikproblemen.

Speciaal spreekuur

Als je last hebt van problemen met spreken of slikken, kun je in de Helene Schweitzer kliniek naar een speciaal spreekuur gaan dat gericht is op het behandelen van deze klachten. Hier zal een ervaren KNO-arts je klachten onderzoeken door vragen te stellen en speciale tests uit te voeren om je spraak- en slikfunctie te beoordelen. Tijdens deze onderzoeken kan een logopedist aanwezig zijn om te helpen bij het vaststellen van de aard en ernst van je klachten.

Verwijzing voor een slikonderzoek

De KNO-arts heeft vastgesteld dat je slikproblemen hebt en heeft daarom een uitgebreid slikonderzoek aangevraagd. Een slikonderzoek wordt ook wel FEES-onderzoek genoemd. Dit is de afkorting voor Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken. Meestal wordt dit onderzoek uitgevoerd door een logopedist. Het onderzoek vindt plaats op de stem en slik polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

De klachten kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de slikproblemen. Je kan last hebben van hoesten tijdens het eten, kokhalzen, angst om te stikken of minder zin hebben om te eten. Bij slikproblemen gaat er iets niet goed in je mond of keel. Het kan zijn dat een of meer spieren of zenuwen niet goed werken of dat de spieren en zenuwen niet goed worden aangestuurd vanuit de hersenen.

Onderzoek en diagnose

Voor het onderzoek neem je zelf eten mee (in hapklare stukjes) waarbij je vaak slikkrachten krijgt. Daarnaast moet je ook dik, vloeibaar voedsel (yoghurt of vla) meenemen. De arts brengt een dun, flexibel slangetje met camera via je neus in de keel. Dit kan soms prikken en een onaangenaam gevoel geven, maar het doet geen pijn. Het slangetje blijft tijdens het onderzoek in je keel zitten. De KNO-arts kan zo de weg van je keel tot aan de stembanden zien. De arts vraagt je om ‘ie’ of ‘he he’ te zeggen, zodat hij of zij de stembanden goed ziet bewegen.

Vervolgens krijg je een glas water en je meegebrachte eten. Het water wordt eventueel met kleurstof blauw gemaakt, zodat dit goed zichtbaar is. Je neemt eerst een slok met een rietje of een hap van het eten. Op verzoek van de arts slik je het voedsel of de vloeistof door. Zo kunnen de arts en logopedist de slikbeweging bekijken. Soms worden er verschillende slikhoudingen of adviezen gegeven, waarbij gekeken wordt wat het effect is. Het onderzoek duurt ongeveer twintig tot dertig minuten.

Nazorg

Op basis van de onderzoeken en het advies van de logopedist zal een behandelplan worden opgesteld dat bij jou past. Dit kan onder meer bestaan uit spraak- en slikoefeningen, medicatie of in sommige gevallen chirurgie. Door nauw samen te werken met de logopedist en andere specialisten kunnen de behandelingen optimaal worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Na het onderzoek kan je keel wat gevoelig zijn. Enkele dagen na het onderzoek kan je ontlasting of urine een blauwe kleur hebben. Dit gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

T. (Taban) Khoshnaw

ANIOS KNO

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts