Contact & Plan een afspraak

Stemband onderzoek

Stembanden zijn kleine stukjes weefsel die zich in het strottenhoofd bevinden. Ze spelen een belangrijke rol bij het produceren van stemgeluid. Wanneer we praten, bewegen onze stembanden langs elkaar en trillen ze als er lucht langs stroomt vanuit onze longen. Deze trillingen produceren het geluid dat we horen als onze stem. De toonhoogte of frequentie van het geluid wordt bepaald door de spanning en dikte van de stembanden.

Verwijzing voor een stembandonderzoek

Heb je last van je stembanden? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 10 dagen terecht op de stem en slik polikliniek voor het eerste gesprek op de stem en slik polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op problemen van de stembanden: heesheid, stemverlies, pijn bij het praten of slikken, hoesten en vermoeidheid van de stem. Stemproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan een aangeboren afwijking zijn, een gevolg zijn van overbelasting, het kan ontstoken zijn of er kan sprake zijn van irritatie door bijvoorbeeld een allergie of brandend maagzuur.

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts kijkt eerst welke klachten je hebt. Op basis daarvan bepaalt hij of zij welk onderzoek plaats zal vinden. Dit kan een onderzoek zijn met een flexibel slangetje via de neus om zo de neus en keel in beeld te brengen. Ook kan met een flexibele scopie je keel bekeken worden via de mondholte. De arts plaatst dit buisje in je mond, tot aan de achterkant van je tong. Het buisje komt eigenlijk niet verder in je mond dan dat je zelf met je tandenborstel zou komen. Door de speciale lamp en camera in het buisje zijn je stembanden, vergroot en vertraagd, te zien op een monitor. Het maakt lichtflitsen, waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt.

Soms gebruikt de KNO-arts een verdovende spray in de keel. De keel kan tot 30 minuten na het onderzoek verdoofd blijven. Je keel kan wat dik aanvoelen en slikken kan daardoor lastig zijn. Daarom adviseren we altijd om na de verdoving het eerste halfuur niets te eten of drinken.

De uitslag

Nadat de stembanden goed in beeld zijn gebracht, bekijkt de KNO-arts op basis van alle gegevens wat voor jou de beste behandeling is. Deze kan bestaan uit logopedie (adviezen en oefeningen), medicijnen, een chirurgische behandeling of een combinatie hiervan. De KNO-arts bespreekt met jou welke behandeling het beste bij jou past.

Nazorg

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

T. (Taban) Khoshnaw

ANIOS KNO

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts