Verwijzing bij glaucoom
Heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van glaucoom, zoals een verhoogde oogdruk of glaucoom in de familie? Maak dan een afspraak met je huisarts of de optometrist voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen vijf dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!Klachten en oorzaken
Als de zenuwvezels in de oogzenuw door glaucoom zijn aangetast, dan gaan deze geleidelijk verloren. Hierdoor ontstaan blinde vlekken in je gezichtsveld. In het begin valt dit niet op. Als glaucoom niet wordt behandeld, worden deze blinde vlekken langzaam groter. Op de lange termijn ontstaat dan kokerzien. Daarbij is in het centrum van het gezichtsveld het zicht nog goed, maar om het centrum heen valt het zicht steeds weg. In het ergste geval kan glaucoom leiden tot volledige blindheid. Omdat de schade die door glaucoom is ontstaan niet kan worden hersteld, is het belangrijk om glaucoom in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.
Beschadiging van de oogzenuw kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder: verhoogde oogdruk, glaucoom in de familie, hoge leeftijd, bijzondere bijziendheid of verziendheid en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of oogdruppels.
Onderzoek en diagnose
De diagnose glaucoom kan op verschillende manieren gesteld worden. De oogarts meet hiervoor je oogdruk, bekijkt de oogzenuw en doet indien nodig een scan van de oogzenuw of een gezichtsveldonderzoek.
Behandeling
Het doel van een glaucoombehandeling is om de oogdruk te verlagen, waardoor de kans op gezichtsvelduitval afneemt of weggenomen wordt. Als er al blinde vlekken aanwezig zijn door schade aan de oogzenuw, kunnen deze niet meer hersteld worden. Er wordt vaak gestart met oogdruppels of een laserbehandeling.
Als oogdruppels onvoldoende resultaat geven, dan wordt er vaak gekozen voor een laserbehandeling. Dit kan met een SLT-laser of een perifere iridotomie laser. Een SLT-laser verbetert het afvoer van kamerwater van het oog, waardoor de oogdruk daalt. Met een perifere iridotomie laser wordt er meer ruimte gecreëerd in de kamerhoeken, waar het kamerwater wordt afgevoerd. Dit wordt alleen gedaan als de huidige kamerhoeken te krap zijn. De oogarts bespreekt van tevoren met jou welke laserbehandeling voor jouw ogen geschikt is.
De laatste optie is een operatie. Bij de operatie wordt de afvoer van het kamerwater verbeterd. Vaak wordt er een buisje in het oog geplaatst. Het kamerwater kan daardoor vanuit de oogbol gemakkelijker afvloeien en de druk in het oog kan daardoor dalen. Een operatie kent helaas risico’s en wordt daarom niet vaak als eerste optie gekozen bij de behandeling van glaucoom.
Nazorg
De oogarts bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Zodra je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis. In de eerste periode kom je vaker langs voor controle om een goed beeld te krijgen van het effect van de behandeling op jouw oogdruk en gezichtsveld.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
N. (Nikki) Meijer
Oogarts
P.L.W.M. (Paul) Zuure
Oogarts
L. (Lucy) Lu
Oogarts
L.J.A.G. (Lukas) Ricker
Oogarts
R.G.W. (Ruben) Kok
Oogarts
S.S. (Sharmila) Boekhoorn
Oogarts
R.W.A.M (Robert) Kuijpers
Oogarts