Contact & Plan een afspraak

Gehoor problemen

Gehoorproblemen zijn problemen waarbij het gehoor afneemt of als er sprake is van schade aan het gehoor. Een goed gehoor is belangrijk om informatie in de vorm van geluiden op te slaan in de hersenen.

Verwijzing bij gehoorproblemen

Heb je last van gehoorproblemen en ben je op zoek naar een oplossing hiervoor? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Afhankelijk van de oorzaak van het gehoorprobleem, kan je last hebben van verschillende klachten. De meest voorkomende klachten zijn gehoorverlies, oorsuizen en oorpijn. Gehoorproblemen kunnen sinds de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd acuut of geleidelijk ontstaan. Bekende oorzaken zijn lawaai, harde muziek, ouderdom en erfelijkheid.

Onderzoek en diagnose

Eerst kijkt de KNO-arts of audiometrie-assistent in een geluiddichte cabine met een gehooronderzoek naar je oren. Je krijgt een koptelefoon op die je oren geheel afsluit. Via deze koptelefoon krijg je tonen te horen van verschillende toonhoogten. Bij elke toonhoogte wordt bepaald wat het zachtste geluid is dat je nog kan horen. Dit heet een toonaudiometrie. Bij een spraakaudiometrie krijg je woorden in plaats van tonen te horen. Het is de bedoeling dat je de woorden precies herhaalt zoals je ze hoort.

De audiometrie kan aangevuld worden met een impedantiemeting. Deze test geeft de KNO-arts meer informatie over de toestand van het trommelvlies en de gehoorbeentjesketen in het middenoor. De test kan ook aantonen of er vocht in het middenoor zit. De gehoorgang wordt met een zacht rubberen dopje in het oor gedurende 10 seconden afgesloten; dan wordt de automatische meting gedaan.

Behandeling

Een van de manieren om gehoorproblemen op te lossen is met een botverankerd hoorsysteem. Dit type hoortoestel zit vast in het bot van je schedel. Hiervoor maken we gebruik van het Cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem. Deze gebruikt de techniek van een botverankerd hoortoestel om geluid via trillingen direct naar het slakkenhuis over te brengen.

Dit is een nieuwe manier van werken en de KNO-artsen van de Helene Schweitzer kliniek zijn als een van de eersten hiervoor getraind en gecertificeerd. Zij hebben ook de eerste Cochlear Osia 2 in de Benelux geplaatst.

De KNO-arts implanteert het implantaat volledig onder de huid. Er steekt dus niet, zoals dat wel bij andere botverankerde hoortoestellen het geval is, een schroefje uit het hoofd. De geluidsprocessor die aan de buitenkant zit, vangt geluiden en spraak op en stuurt deze versterkt door naar het implantaat. Dat gebeurt via een draadloze verbinding.

Nazorg

Meestal mag je dezelfde dag weer naar huis. De KNO-arts bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij of zij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

T. (Taban) Khoshnaw

ANIOS KNO

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts