Verwijzing voor een darmonderzoek
Voor een darmonderzoek heb je een verwijzing van je huisarts naar de MDL-arts nodig. Binnen drie werkdagen na de verwijzing wordt de afspraak ingepland.
Heb je al een verwijzing? Dan nemen wij contact met je op.
Klachten en oorzaken
Dit onderzoek wordt vaak gebruikt bij klachten zoals bloed in de ontlasting, een veranderd ontlastingspatroon bij patiënten boven de 45 jaar of bloedarmoede veroorzaakt door een te laag ijzergehalte.

Voorbereiding
Je dikke darm moet voor het onderzoek leeg zijn. Om je darmen leeg te maken, moet je een laxeervloeistof drinken. De MDL-arts beoordeelt welke medicijnen je daarvoor in moet nemen. De recepten voor deze medicijnen zijn digitaal naar je apotheek gestuurd.
Het is belangrijk dat je het innameschema uit de folder volgt en niet de bijsluiter van het recept. Klik hier en klik hier voor de folders over de laxeermiddelen. Op het recept en op MijnASz staat welke folder voor jou van toepassing is.

Onderzoek en uitslag
Om de endoscoop in te brengen, moet je op je linkerzij liggen. Er kan eerst een roesje worden toegediend. De endoscoop wordt voorzichtig via je anus in je dikke darm geschoven. Door de scoop wordt wat lucht in je darm geblazen om het slijmvlies te bekijken. Als de MDL-arts poliepen ziet, dan worden deze als het kan meteen verwijderd. Als de arts andere afwijkingen ziet, dan wordt er soms een hapje uit het afwijkende slijmvlies genomen.
Als er poliepen zijn verwijderd of een hapje uit het slijmvlies is genomen, dan is de uitslag na ongeveer een week bekend. Je krijgt aansluitend aan het darmonderzoek een afspraak waarop deze uitslag wordt besproken.
Als dit niet het geval is, vertelt de arts de uitslag gelijk na het onderzoek. Als je een roesje hebt gehad, dan vertelt de verpleegkundige op de uitslaapkamer de voorlopige uitslag. Een kopie van het scopieverslag wordt dezelfde dag naar je huisarts gestuurd.
Het is ook mogelijk om een gecombineerd onderzoek te krijgen. Je krijgt dan zowel een maagonderzoek als een darmonderzoek. Wil je meer weten over het maagonderzoek? Klik dan hier.

Nazorg
Als je tijdens het onderzoek geen roesje hebt gekregen, dan mag je gelijk naar huis. Als je wel een roesje hebt gekregen, dan word je na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Daar moet je minstens een halfuur blijven. Door het roesje is de rest van de dag je reactievermogen minder. Je mag daarom tot 24 uur na het roesje niet zelf aan het verkeer deelnemen. Je mag ook niet alleen met het openbaar vervoer of met een taxi naar huis.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Dit team van specialisten staat voor je klaar

E. (Ellen) Sprong
Verpleegkundig endoscopist

F.H.J. (Frank) Wolfhagen
MDL-arts

M. (Miranda) Bieren
Verpleegkundig endoscopist

W. (Wendy) Boom
Verpleegkundig endoscopist

L.M.M. (Leonieke) Wolters
MDL-arts

W. (Wim) van de Vrie
MDL-arts

A.Y. (Annemieke) Thijssen
MDL-arts

X. (Xavier) Smeets
MDL-arts

A.H.C. (Aafke) van Roon
MDL-arts

V. (Vincent) de Jonge
MDL-arts

P. (Pieter) Honkoop
MDL-arts

J.J. (Joyce) van Dijk-Kuiper
MDL-arts