Verwijzing bij PSA-waarde controleren
Heeft de huisarts je doorverwezen naar de uroloog? Maak dan een afspraak met de Helene Schweitzer kliniek. Je kan altijd binnen 14 dagen bij ons terecht voor een prostaatcheck, onderzoek en het eerste gesprek op de polikliniek. Ook kan je bij ons terecht op het avondspreekuur.

Oorzaken
Een verhoogd PSA kan iets zeggen over een grotere kans op prostaatkanker, maar dat hoeft niet. Het PSA is ook verhoogd bij een goedaardig, vergroot prostaat of irritatie van de prostaat door bijvoorbeeld prostaatontsteking.

Onderzoek en diagnose
Je komt bij de uroloog op intakegesprek. De uroloog voelt via de anus met de vinger hoe groot de prostaat is en of er onregelmatigheden te voelen zijn. Met een smalle echostaaf die via de anus wordt ingebracht, wordt de prostaat in beeld gebracht. Zo kan de grootte van de prostaat gemeten worden.

Resultaat en nazorg
De uitslag van de onderzoeken is aan het einde van de afspraak gelijk bekend. Als er geen vervolgonderzoek nodig is, dan eindigt het gesprek bij de uroloog en gaat er een advies naar de huisarts voor de verdere controle. Als uit de onderzoeken blijkt dat de PSA-waarde te hoog is en dat verder onderzoek nodig is, dan kunnen deze gelijk worden ingepland. Voorbeelden hiervan zijn een MRI-scan of prostaatbiopten. Deze kunnen gelijk worden afgesproken.
Deze onderzoeken kunnen plaatsvinden in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit is onderdeel van het Anser prostaatnetwerk.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten
Klik hier voor meer informatie over het Anser prostaatcentrum.
Dit team van specialisten staat voor je klaar

N. (Niels) Wondergem
Uroloog

R.M. (Reinder) Potjer
Uroloog

R. (René) Raaijmakers
Uroloog

H. (Helene) Kemmer
Uroloog

J.S. (Jeltje) de Beij
Uroloog