Patiënten hoeven nog maar één keer met begeleiding naar het ziekenhuis te komen. Er is kortere tijd thuis- of mantelzorg nodig voor hulp bij het druppelen. De patiënt heeft geen last meer van ongelijk zicht tussen de twee operaties in. Het totale herstel verloopt sneller. En rondom de ingreep zelf heerst meer rust doordat er minder patiënten zijn bij een gelijk aantal te behandelen ogen.
Sensationeel
Oogarts Lukas Ricker (foto onder) legt uit waar deze sensationele verbetering door komt. “Voorheen moest er twee weken zitten tussen beide ogen, wegens het risico op een bacteriële oogontsteking (endophthalmitis) na de ingreep. Je wil niet dat beide ogen daardoor tegelijk worden getroffen. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat als we voor beide ogen verschillende instrumenten en implantaten gebruiken, die door verschillende sterilisatieprocessen zijn gegaan, het risico op infectie aan twee kanten niet hoger is dan wanneer je twee weken pauze inlast tussen de operaties. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft daar zijn richtlijn op aangepast.”
Slimmere zorg
Ricker: “Studies uit Finland en Portugal, waar het gelijktijdig opereren van beide ogen al eerder was toegestaan, laten zien dat ongeveer de helft van de patiënten met staar aan beide kanten kiest voor een operatie aan beide ogen tegelijk. We verwachten dat dit in Nederland ook zo zal zijn.” Het bieden van zinnige en slimmere zorg is een belangrijke drijfveer van het Albert Schweitzer ziekenhuis en deze verbetering past daar volledig in.
Zwijndrecht
Tweezijdig opereren op één dag kan alleen als er geen andere oogaandoeningen spelen. De oogarts zal de keuze vooraf uitgebreid met de patiënt bespreken. De operaties vinden plaats in de Helene Schweitzer kliniek in Zwijndrecht.