Contact & Plan een afspraak

Beklemming van de elleboogzenuw

De medische term voor een beknelling van de elleboogzenuw is ulnaris neuropathie. Neuropathie betekent dat er een zenuw niet goed meer werkt. In dit geval gaat het om de storing in de functie van een van de drie zenuwen van de onderarm.

Verwijzing voor beklemming van de elleboogzenuw

Tintelen je pink en ringvinger? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Gevoelloosheid en tintelingen zijn de meest voorkomende klachten. Ook kan je verlies van kracht, pijn en kramp ervaren in de hand. Beknelling van de elleboogzenuw kan de oorzaak zijn. Vaak is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Leunen op de elleboog, herhaald of overmatig buigen en strekken van de elleboog worden wel in verband gebracht met een beklemming. Hierdoor ontstaat er druk en rek op de zenuw.

Onderzoek en diagnose

De plastisch chirurg onderzoekt het dove gevoel in je pink en ringvinger. Ook test hij of zij of je krachtverlies van de kleine handspieren hebt. Als deze is verminderd, kan je je vingers niet meer goed spreiden en sluiten. Een EMG geeft zekerheid of je daadwerkelijk een beklemming van de elleboogzenuw hebt. Met een EMG wordt de functie van de zenuwen onderzocht met kleine stroomstootjes.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Eerst bekijkt de plastisch chirurg of je klachten verminderen door het vermijden van bepaalde handelingen en houdingsadviezen. Wanneer dit niet of onvoldoende het geval is of als er al sprake is van ernstige klachten, is een operatie vaak de volgende stap. De plastisch chirurg maakt een snede van ongeveer vier centimeter bij je elleboog en legt zo de zenuw vrij. Daarna wordt de huid met hechtingen gesloten.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De plastisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.B. (Kees) IJsselstein

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg

R.A.M. (Robbert) Strijbosch

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg