Contact & Plan een afspraak

Hamervinger

Bij een hamervinger blijft het topje van de vinger in een buigstand staan. Het afhangende topje van de vinger ziet er dan uit als een hamertje. Het lijkt geen ernstige blessure te zijn, maar een hamervinger kan in het dagelijks leven erg hinderlijk zijn. Het is een vinger die regelmatig achter iets blijft haken of tegen iets aanstoot.

Verwijzing voor een hamervinger

Heb je na een klap op je vinger het idee dat je vinger gebogen staat? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

De vinger is pijnlijk en gezwollen rondom het gewricht van het laatste vingerkotje. Ook kan er sprake zijn van drukpijn tussen de nagel en het laatste gewricht. De vingertop is licht gebogen, waardoor je niet zelf de vingertop kan strekken. Een hamervinger ontstaat meestal door een directe klap op de top van een gestrekte vinger. Het is een typische sportblessure, maar kan ook optreden bij dagelijkse activiteiten, zoals het opmaken van een bed. De strekpees van het laatste kootje scheurt af, waarbij soms ook een stukje bot mee kan afscheuren.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Meestal kan een hamervinger met een spalk behandeld worden. De afgescheurde pees kan zich door rust herstellen. Als de vinger ondanks de spalk krom blijft staan, dan is een operatie nodig. Om bij de afgescheurde pees te komen, wordt er een snee gemaakt van ongeveer 1 tot 2 centimeter aan de bovenzijde van je vinger. De plastisch chirurg herstelt de pees en soms wordt er een afgescheurd stukje bot verwijderd of vastgezet. Zo komen alle pezen van de vinger weer goed in balans en kan deze weer een normale stand aannemen.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De plastisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je handtherapie nodig. Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.B. (Kees) IJsselstein

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg

R.A.M. (Robbert) Strijbosch

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg