Contact & Plan een afspraak

Polsprothese

De pols is een complex gewricht dat gevormd wordt door het spaakbeen en de ellepijp in de onderarm en acht handwortelbeentjes in de hand. In een gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de pols soepel kan bewegen. Als het kraakbeen van een pols ernstig beschadigd is of versleten, is vervanging van het polsgewricht soms een oplossing.

Verwijzing voor een polsprothese

Heb je last van je pols en denk je dat een polsprothese nodig is? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Bij een beschadigde of versleten pols kan je last hebben van pijn, stijfheid, een krakend geluid bij het bewegen en zwelling van het polsgewricht. In de loop van de tijd kan er ook sprake zijn van bewegingsbeperkingen, standsveranderingen en instabiliteit. Er zijn verschillende aandoeningen die slijtage van de pols kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn kraakbeen- en stofwisselingsziekten, kraakbeenbeschadiging na een botbreuk of door instabiliteit tussen de handwortelbeentjes door een bandletsel.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij het plaatsen van een polsprothese wordt het ontstoken of versleten gewricht door een kunstgewricht vervangen. Tijdens de operatie worden een aantal handwortelbeentjes gedeeltelijk verwijderd, zodat de prothese in de pols past. Het ene deel van de prothese wordt vastgezet met twee schroeven en een pin door de resterende handwortelbeentjes. Het andere deel van de prothese wordt in het spaakbeen van de onderarm bevestigd. Doordat het kapsel van het gewricht intact blijft, houdt de polsprothese voldoende stevigheid en stabiliteit. De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen.

Nazorg

Meestal blijf je één nacht na de operatie in het ziekenhuis. De plastisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je handtherapie nodig. Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.B. (Kees) IJsselstein

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg

R.A.M. (Robbert) Strijbosch

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg