Contact & Plan een afspraak

Skiduim

Bij een skiduim scheurt of verrekt de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim zit. Deze gewrichtsband zorgt samen met de andere gewrichtsbandjes voor de stabiliteit van het gewricht van de duim.

Verwijzing voor skiduim

Heb je last van je duim nadat je ergens achter bent blijven hangen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Een skiduim kan bij bepaalde bewegingen leiden tot pijn in de duim. Hierbij is de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim zit gescheurd of verrekt. Soms scheurt hierbij een botfragmentje mee. Het letsel komt voor bij skiën, waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Ook bij balsporters komt het vaak voor, waarbij de bal met hoge snelheid de uitgestrekte duim raakt

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Als de gewrichtsband van je duim heel is gebleven of slechts een klein stukje is gescheurd, is rust voldoende voor herstel. Het gewricht wordt ingetaped of je krijgt een spalk. Als de gewrichtsband volledig is afgescheurd of als er sprake is van een afgescheurd stuk bot, dan moet je geopereerd worden. De plastisch chirurg maakt bij de duimbasis een snede van ongeveer 2 centimeter. De afgescheurde gewrichtsband wordt opnieuw vastgezet aan het duimbot. Om het gewrichtsbandje te beschermen, wordt soms het laatste kootje met een metalen pennetje vastgezet. Dit pennetje wordt dan na zes weken poliklinisch verwijderd. Als er een klein stukje bot losligt, wordt dit tijdens de operatie verwijderd. Een groter stukje bot wordt op de juiste plek teruggeplaatst. Soms wordt het met een stalen pin of ankertje vastgezet. De opening in de huid wordt meestal met oplosbare hechtingen gesloten.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De plastisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je handtherapie nodig. Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.B. (Kees) IJsselstein

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg

R.A.M. (Robbert) Strijbosch

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg