Contact & Plan een afspraak

Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

Bij de ziekte van Dupuytren staan de vingers krom en zijn daardoor moeilijk te bewegen. Met een operatie kunnen wij de vingers rechter zetten, zodat je ze weer beter kunt bewegen.

Verwijzing voor de ziekte van Dupuytren

Heb je last van kromme vingers? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Aan de binnenkant van je hand kunnen harde knobbels of draden ontstaan die soms pijn doen. De draden kunnen na jaren steeds korter worden, waardoor je hand en vingers krom kunnen worden. Het lukt dan niet meer om je hand en vingers helemaal recht te maken. De ziekte van Dupuytren wordt veroorzaakt door een verbindweefseling (verharding) in de hand, waardoor strengen en onderhuidse knobbels vormen. Erfelijkheid speelt een rol en de ziekte komt vaker voor bij mensen die lijden aan suikerziekte.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij een partiële fascietomie wordt via een zigzagsnede in de handpalm de strengen zo uitgebreid mogelijk verwijderd, zodat de vingers weer gestrekt kunnen worden. Bij een naald fasciotomie wordt met de punt van een naald de streng direct onder de huid doorgesneden. Bij een dermo fascietomie wordt naast de strengen ook de bijbehorende huid verwijderd. Er wordt dan een stuk donorhuid van bijvoorbeeld je onderarm of bovenbeen in je hand gelegd. De plastisch chirurg bespreekt samen met jou welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De plastisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je handtherapie nodig. Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

R.A.M. (Robbert) Strijbosch

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg

C.B. (Kees) IJsselstein

Plastisch chirurg, hand en pols chirurg