Contact & Plan een afspraak

Versleten heup

Een versleten heup is een aandoening waarbij het heupgewricht versleten of beschadigd is, waardoor het niet meer goed functioneert. Als de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, noemen we dit artrose. Vaak komt dit door slijtage. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het zachte laagje kraakbeen wordt minder glad of verdwijnt zelfs helemaal. Kraakbeen herstelt zich helaas niet.

Verwijzing bij een versleten heup

Heb je last van je heup en vermoed je dat deze versleten is? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Door artrose gaat het bewegen moeilijker en wordt het pijnlijker. Vaak is er sprake van pijn in de lies, die kan uitstralen naar het bovenbeen tot in de knie en wordt het gewricht ook stijver. Veel mensen met artrose in het heupgewricht hebben zogenaamde 'startpijn'. Dat wil zeggen dat het moeite kost om weer te gaan lopen nadat ze een tijdje hebben gezeten. Ook kan bukken en traplopen moeilijker worden. Heupartrose ontstaat meestal door slijtage van het kraakbeen dat het heupgewricht beschermt. Andere mogelijke oorzaken van heupartrose kunnen zijn: een heupfractuur, overbelasting van het heupgewricht of een aangeboren afwijking.

Onderzoek en diagnose

Er wordt altijd een röntgenfoto van het bekken en de pijnlijke heup gemaakt. Soms wordt in aanvulling daarop ook een foto van de rug en/of knie gemaakt. Als er dan nog onzekerheid is over de oorzaak van je klachten, dan kan een MRI- of botscan meer informatie geven.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Als je klachten verergeren en niet meer bestreden kunnen worden door pijnstillers en/of fysiotherapie, dan is het plaatsen van een heupprothese de beste oplossing. Er zijn verschillende soorten heupprothesen. Welke voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af. De orthopedisch chirurg bespreekt samen met jou welk type prothese het meest geschikt is.

Bij een operatie via de zijkant maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de zijkant van je heup. Vervolgens neemt de orthopedisch chirurg de heupkop weg en vervangt deze door een heupprothese. In het bekken plaatst hij vervolgens een kom.

Bij een voorste benadering maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de voorkant van je heup. Op deze manier worden bepaalde spieren ontzien, waardoor de revalidatie vaak makkelijker verloopt.

Nazorg

Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je hoeft niet lang in het ziekenhuis te blijven. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je thuiszorg en revalidatie nodig. Revalideren betekent dat je je lichaam langzaam en voorzichtig terug in vorm brengt na de ingreep. In de eerste paar weken kan het nodig zijn om een loophulpmiddel, zoals krukken of een rollator, te gebruiken om te lopen. Daarnaast moet je je aan bepaalde leefregels houden, zoals het vermijden van zwaar werk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg