Contact & Plan een afspraak

Instabiele knieschijf

Patellofemorale instabiliteit betekent dat de knieschijf instabiel is. Hierdoor kan de knieschijf luxeren, ook wel bekend als ‘uit de kom schieten’.

Verwijzing voor een instabiele knieschijf

Heb je last van een instabiele knieschijf? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Als de knieschijf luxeert, is er een zwelling te zien aan de buitenkant van de knie. Dit gaat gepaard met veel pijn. Bij chronische instabiliteit kan dit samen gaan met pijnklachten achter de knieschijf en het gevoel dat de knieschijf steeds bijna uit de kom schiet. Een traumatische patellaluxatie komt veel bij jonge sporters voor. Dit kan komen door een verkeerde beweging van de knie.

Onderzoek en diagnose

Je verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Naar aanleiding van de röntgenfoto, het verhaal en het lichamelijk onderzoek kan er, indien nodig, een MRI-scan of CT-scan worden aangevraagd. Op de scan kunnen we de bovengenoemde anatomische afwijkingen in kaart brengen.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij een eerste luxatie is de behandeling meestal zonder operatie. Vaak is de knie aan het begin gezwollen en pijnlijk. Er kan worden gekozen om kortdurend de knie in een spalk te immobiliseren. Daarna zal worden gestart met fysiotherapie om langzaam te oefenen en de bovenbeenspieren aan te sterken. Als je blijvende pijn of instabiliteit ervaart, kan je geopereerd worden. Welke type operatie is afhankelijk van de anatomische afwijkingen die op de MRI worden gezien. Dit kan zijn: het herstellen van het knieschijfbandje (MPFL) met je hamstringpees, in combinatie met of zonder het verplaatsten van je aanhechtingspunt van je knieschijfpees.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

J. (Jorrit) Jasper

Orthopedisch chirurg

P. (Paul) van der Voort

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg