Contact & Plan een afspraak

Meniscus letsel

De knie bestaat uit vier delen: bovenbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen. Tussen het bovenbeen en scheenbeen zitten ook de binnen- en buitenmeniscus. Deze hebben de vorm van een halvemaan. Ze bestaan uit elastisch kraakbeen en werken als schokdemper.

Verwijzing voor meniscus letsel

Heb je last van je meniscus? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op ‘slot’ schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken. Een scheur in de meniscus kan spontaan (na een ongeval of sportblessure) of geleidelijk (op oudere leeftijd) ontstaan. De meniscus wordt minder elastisch, waardoor het makkelijker kan scheuren. Dit noemen we een degeneratieve meniscusscheur.

Onderzoek en diagnose

Je verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Op basis van de röntgenfoto, je verhaal en het lichamelijk onderzoek, vraagt de orthopedisch chirurg zo nodig een aanvullende MRI-scan aan.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Patiënten boven de 35 jaar zonder slotkrachten krijgen eerst een behandeling zonder operatie. Dit kan bestaan uit fysiotherapie, het beperken van bewegingen die de knieklachten uitlokken en pijnstillers. Ook kan er een injectie in de knie worden gegeven. De injectie bestaat uit een pijnstiller en ontstekingsremmer. Als er gekozen wordt voor een operatie, wordt de beschadigde meniscus gehecht. Tijdens de operatie maakt de orthopeed twee of drie sneetjes. Via een sneetje wordt de kijkbuis in je knie gebracht en via het andere sneetje kan met verschillende instrumenten instrumentarium de meniscus worden behandeld. Na de operatie worden er pleisters op de sneetjes geplakt en een drukverband aangelegd.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je op onze website.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg