Contact & Plan een afspraak

Versleten knie

Een versleten knie is een aandoening waarbij het kraakbeen in de knie beschadigd is of versleten, waardoor de botten in de knie tegen elkaar wrijven. Mensen met een versleten knie kunnen het gevoel hebben dat hun knie vastzit of dat er iets mis is met hun knie. We noemen dit ook wel knieartrose.

Verwijzing bij een versleten knie

Heb je last van je knie en vermoed je dat deze versleten is? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!

Klachten en oorzaken

Mensen met artrose kunnen het kniegewricht minder soepel gebruiken en bewegen wordt moeilijker en pijnlijker. Veel mensen met artrose in het kniegewricht hebben zogenaamde 'startpijn'. Dat wil zeggen dat het moeite kost om weer te gaan lopen als zij een tijdje hebben gezeten. Doordat het gewricht stijver wordt, gaat de loopafstand achteruit, de knie kan daarbij moe of instabiel aanvoelen. Het traplopen wordt moeilijker, terwijl het fietsen vaak nog wel goed gaat. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het kraakbeen wordt minder glad of verdwijnt zelfs helemaal. Kraakbeen herstelt zich niet. Door artrose wordt het oppervlak van het kniegewricht ongelijkmatig. De botdelen passen niet meer precies in elkaar. De kwaliteit van het kraakbeen kan ook verslechteren door een botbreuk, reuma of medicijngebruik.

Onderzoek en diagnose

Meestal kan artrose goed worden vastgesteld met een gewone röntgenfoto die in twee richtingen van de knie gemaakt wordt. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om daarnaast nog aanvullende onderzoeken te doen, zoals een MRI-scan of een botscan.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij het plaatsen van een knieprothese wordt het versleten kraakbeen vervangen en worden nieuwe glijvlakken in de knie gemaakt. Als de artrose is beperkt tot alleen het binnenste compartiment van de knie, dan kan een halve knieprothese uitkomst bieden. Bij uitgebreide artrose wordt het uiteinde van het bovenbeen voorzien van een metalen kap. Daarbij wordt in het scheenbeen een metalen plateau bevestigd met een plastic deel daarop vastgeklikt.

Bij ernstige artrose kan het zijn dat een afwijkende stand van het been ontstaat. De operatie hiervoor wordt standscorrectie van het onderbeen genoemd. De orthopedisch chirurg zaagt het bot van het scheenbeen door vlak onder de knie. Soms wordt ook een deel van het kuitbeen doorgezaagd. Na correctie van het onderbeen maakt de orthopedisch chirurg de botdelen weer aan elkaar vast met een plaatje en schroeven.

Nazorg

Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je hoeft niet lang in het ziekenhuis te blijven.

Bij een standscorrectie van het onderbeen mag je het geopereerde been maar minimaal belasten. Daarom gebruik je een aantal weken twee elleboogkrukken. De orthopedisch chirurg vertelt je hier na de operatie meer over.

Het is belangrijk om te revalideren. Dit betekent dat je je lichaam langzaam en voorzichtig terug in vorm brengt na de ingreep. In de eerste paar weken kan het nodig zijn om een loophulpmiddel, zoals krukken of een rollator, te gebruiken om te lopen. Daarnaast moet je je aan bepaalde leefregels houden, zoals het vermijden van zwaar werk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg