Verwijzing bij een voorste kruisband scheur
Heb je last van je knie nadat je een verkeerde beweging hebt gemaakt? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan hier je afspraak!Klachten en oorzaken
Een gescheurde kruisband kan ervoor zorgen dat je knie instabiel aanvoelt en dat je pijn en zwelling ervaart. In de eerste weken kan de knie niet goed gestrekt worden en gaat het lopen erg moeilijk. Na enkele weken is de knie tot rust gekomen en gaat het lopen al een stuk beter. Veel mensen hebben vaak na die weken nog steeds last van instabiliteit. Een gescheurde voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel. Mensen voelen dit vaak als een knappend gevoel bij het verdraaien van de knie. Naast beschadiging van de voorste kruisband, kunnen ook de andere banden beschadigen, zoals de binnen- of buitenband, achterste kruisband, het kraakbeen of van de binnen- of buitenmeniscus.
Onderzoek en diagnose
De orthopedisch chirurg maakt eerst een röntgenfoto. Op basis van deze foto, jouw verhaal en lichamelijk onderzoek vraagt de orthopedisch chirurg zo nodig een aanvullende MRI-scan aan.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een snede aan de voorkant van je knie. Via deze snede maakt hij een of twee hamstringpezen los om als nieuwe kruisband te gebruiken. Met de hamstring- of kniepees maakt de orthopedisch chirurg een bundel, waarmee de gescheurde kruisband wordt vervangen.
Het herstel van de voorste kruisband wordt via een kijkoperatie gedaan. Er worden daarbij drie kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter in de knie gemaakt. De resten van de oude kruisband worden verwijderd. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt de nieuwe kruisband geplaatst. Tijdens de operatie bekijkt de orthopedisch chirurg de gehele knie en behandelt ook eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus. Sommige meniscusscheuren kunnen zelfs worden gehecht.
Nazorg
Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Ook komt de fysiotherapeut bij je langs en bespreekt je houding, bewegingen en verschillende oefeningen. Het is namelijk belangrijk om te revalideren. Dit betekent dat je je lichaam langzaam en voorzichtig terug in vorm brengt na de ingreep. Je mag dezelfde dag weer naar huis.
Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg