Contact & Plan een afspraak

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel van het schoudergewricht ontstoken. De ontstekingsreactie van het kapsel veroorzaakt verklevingen in het gewrichtskapsel waardoor het kapsel verdikt wordt.

Verwijzing bij een frozen shoulder

Heb je last van je schouder? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Door de verdikking in het kapsel kan je je schoudergewricht minder goed bewegen en geven bepaalde bewegingen pijn.

De oorzaak van de frozen shoulder is niet helemaal bekend. Wel is bekend dat het vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen, gemiddeld genomen tussen de 40 en de 70 jaar oud. Een frozen shoulder ontstaat vaak na een val op de arm/schouder, een schouderoperatie of langdurige rust of een tijd niet bewegen van de schouder.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt over het algemeen gesteld door de combinatie van vragen en lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek in de vorm van een echo van de schouder of MRI-scan draagt over het algemeen niet bij aan het stellen van de juiste diagnose, maar kan wel andere oorzaken uitsluiten.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij het overgrote deel van de patiënten gaan de klachten op den duur vanzelf over. In de eerste fase van behandeling is goede pijnstilling van belang. Ook kan een injectie in het schoudergewricht met corticosteroïden de ontstekingsreactie tot rust te brengen. In de tweede fase kan begonnen worden met rekoefeningen van het kapsel van de schouder samen met een fysiotherapeut. Bij resterende stijfheid en langdurige bewegingsbeperking kan in sommige gevallen na overleg met de orthopedisch chirurg gekozen worden om op de operatiekamer met een kijkoperatie de schouder helemaal los te maken en het kapsel rondom te verwijderen.

Nazorg

Meestal kan je na een operatie dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je op onze website.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg