Verwijzing bij kalkafzetting in de pezen
Heb je last van je schouder? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!Klachten en oorzaken
Een kalkafzetting kan zwelling en irritatie van de pees veroorzaken. Dit veroorzaakt pijn die erger kan worden als de pees hierdoor inklemt tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Meestal voel je dan pijn aan de voor- en buitenzijde van je bovenarm. De pijn wordt erger bij het optillen van de arm boven schouderhoogte.
De exacte oorzaak van de kalkafzettingen is niet precies bekend. Wel weten we dat er bepaalde factoren zijn die kunnen bijdragen aan het ontstaan, zoals verminderde stofwisseling en daardoor verminderde doorbloeding van de pees, overbelasting van de pees, roken en stress.
Onderzoek en diagnose
De diagnose wordt gesteld door een combinatie van jouw verhaal, het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s van de schouder. Soms kan een echo van de schouder nog extra informatie geven.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
Bij de meeste mensen gaan de klachten vanzelf over. Als dit niet zo is, worden de klachten eerst behandeld met medicijnen of een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs. Er kan shockwave therapie gegeven worden. Hier wordt met hoogfrequente geluidgolven geprobeerd om de kalk versneld op te lossen. Dit is te vergelijken met het vergruizen van nierstenen. Ook kan er gekozen worden voor een barbotage behandeling. Hierbij wordt met een echo de kalkafzetting met een naald doorgeprikt waardoor het versneld op kan lossen. De laatste optie is een kijkoperatie. Hierbij wordt de kalkafzetting in de schouder aangeprikt, met als doel het versneld op te laten lossen.
Nazorg
Meestal kan je na een operatie dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.
Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg