Verwijzing bij ontsteking of scheur in de pees
Heb je pijn in je schouder of arm? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!Klachten en oorzaken
Er zijn verschillende soorten afwijkingen die kunnen optreden, zoals ontsteking, slijtage van de pezen, beknelling en scheuring van de pezen. De klachten kunnen zijn: pijn, zwakte, verminderde beweging en knarsen of knakken in de schouder.
Bij het vaststellen van de oorzaak maken we onderscheid tussen een afwijking zonder of met voorafgaand trauma. Een trauma betekent in dit geval meestal dat je op je arm of schouder bent gevallen. Naarmate mensen ouder worden, is het bij dagelijks gebruik normaal dat de ruimte tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak door slijtage vaak kleiner wordt. De pees wrijft bij iedere beweging tegen het schouderdak aan, wat irritatie kan geven en een peesontsteking tot gevolg kan hebben.
Onderzoek en diagnose
De diagnose wordt gesteld door een combinatie van jouw verhaal, het lichamelijk onderzoek en soms aanvullende onderzoeken van de schouder. Naast een röntgenfoto kunnen ook een echo en/of MRI-scan van de schouder meer informatie geven over de scheuren van de pezen.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
Om een ontsteking of scheur in de pees van de schouder te verhelpen, wordt er vaak gekozen om te opereren. Is de kwaliteit van de pezen en spieren niet meer goed genoeg om deze te kunnen hechten? Dan kan met een kijkoperatie de schouder worden schoongemaakt en het ontstekingsweefsel worden verwijderd. Als de pezen en spieren wel van goede kwaliteit zijn, dan kunnen deze met een kijkoperatie gehecht worden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van botankers. Daaraan zitten hechtdraden om de pees op zijn oude plek terug te hechten. Soms is het nodig om extra ruimte te maken onder het schouderdak, zodat de pezen meer ruimte hebben om daarna vrij te kunnen bewegen. Tijdens de operatie wordt dan wat bot van de onderzijde van het schouderdak gefreesd.
Nazorg
Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je mag dezelfde dag weer naar huis.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg