Contact & Plan een afspraak

Versleten schouder

Een versleten schouder betekent dat het kraakbeen dat zich tussen de schouderkop en het schouderblad bevindt dunner wordt en slijt. Als de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, noemen we dit artrose. Door artrose wordt het oppervlak van de kop en de kom ongelijkmatig. Hierdoor past de schouderkop niet meer precies in de schouderkom en kan het gewricht minder soepel ronddraaien. Het schoudergewricht kan door artrose zo beschadigd raken, dat het gewricht (of een deel ervan) vervangen moet worden door een schouderprothese.

Verwijzing bij een versleten schouder

Heb je last van je schouder en denk je dat een schouderprothese de oplossing is? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Als het kraakbeen versleten is, kan de schouder pijnlijk worden en minder goed bewegen. Dit kan leiden tot klachten zoals pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van de schouder, zwakte en knarsen of kraken in de schouder.

Een versleten schouder kan gebeuren als gevolg van veroudering, overmatig gebruik van de schouder, letsel of erfelijke factoren.

Onderzoek en diagnose

De orthopedisch chirurg maakt eerst een röntgenfoto. Op basis van deze foto, jouw verhaal en lichamelijk onderzoek vraagt de orthopedisch chirurg zo nodig een aanvullende MRI-scan aan.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Er zijn verschillende soorten schouderprothesen: totale schouderprothese, omgekeerde totale schouderprothese en een hemi schouderprothese.

Een totale schouderprothese krijg je als het kraakbeen versleten is, maar de spieren en pezen nog goed zijn. Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg eerst de kop van je bovenarm. Dan krijgt de kom van het schouderblad een nieuw glij-oppervlak. Vervolgens bevestigt de orthopedisch chirurg de nieuwe kop met een metalen steel aan de bovenarm. Een omgekeerde totale schouderprothese krijg je als het kraakbeen versleten is en de spieren en pezen ook beschadigd zijn. Tijdens de operatie bevestigt de orthopedisch chirurg een kop aan de schouderkom. Aan de bovenarm bevestigt hij, waar eerst de kop zat, een metalen pen met een kom. Bij een hemi schouderprothese bevestigt de orthopedisch chirurg een nieuwe kop aan de bovenarm. Je behoudt dan je eigen schouderkom.

De orthopedisch chirurg bespreekt samen met jou welke prothese het beste bij jouw situatie past.

Nazorg

Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je mag dezelfde dag weer naar huis. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je thuiszorg en revalidatie nodig. Revalideren betekent dat je je lichaam langzaam en voorzichtig terug in vorm brengt na de ingreep. Je moet je aan bepaalde leefregels houden, zoals het vermijden van zwaar werk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Welke nazorg jij nodig hebt, hangt onder andere af van je thuissituatie. Dit wordt voorafgaand aan de operatie met je besproken.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg