Contact & Plan een afspraak

Hallux rigidus

Hallux is de medische naam voor grote teen en rigidus betekent stijf; dus letterlijk vertaald: een stijve grote teen.

Verwijzing voor een hallux rigidus

Heb je last van een stijve, grote teen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Je kan pijn hebben bij het lopen en bewegen, vooral aan de bovenkant van je teen. Soms ontstaat er zwelling bij de grote teen en passen schoenen niet meer goed. Hallux rigidus komt meestal door het slijten van het kraakbeen van de grote teen. Het gladde oppervlak van kraakbeen wordt dun, brokkelt af en verdwijnt soms helemaal.

Onderzoek en diagnose

Jouw verhaal en het lichamelijke onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Op basis van de röntgenfoto, je verhaal en het lichamelijk onderzoek stelt de orthopedisch chirurg een behandelplan op.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

De eerste stap in de behandeling is een aanpassing van de zool van de schoen, zodat het afwikkelen van de voet makkelijker wordt. Dit houdt in dat de zool stijver wordt gemaakt en dat er een lichte bolling in komt, zodat de zool van de schoen je helpt met afwikkelen. Als je toch pijnklachten blijft houden, dan is een operatie nodig. Hierbij wordt het gewrichtsoppervlak van het middenvoetsbeentje en het eerste kootje ontdaan van kraakbeen en via een plaatje met schroeven aan elkaar gefixeerd. Daarna moeten de twee botdelen aan elkaar vastgroeien, met als gevolg dat de bewegelijkheid is opgeheven waardoor je geen pijn meer voelt. Hierna kan het zijn dat je een aangepaste schoen nodig hebt voor het lopen.

Nazorg

Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je mag dezelfde dag weer naar huis.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg