Verwijzing bij een hamerteen
Staan een of meerdere tenen in een gebogen positie? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!Klachten en oorzaken
Bij een hamerteen blijft het gewricht van de teen gebogen, waardoor het stug of pijnlijk kan aanvoelen bij het lopen. Het kan ook leiden tot likdoorns of eelt op de teen of onderkant van de voet. Hamertenen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijke aanleg, een afwijking in de voetstructuur, slecht passende schoenen of letsel.
Onderzoek en diagnose
Om de juiste diagnose te kunnen stellen, zal de orthopedisch chirurg je lichamelijk onderzoeken. Ook wordt er vaak een röntgenfoto van je voet gemaakt.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
De eerste behandeling van hamertenen is zonder operatie. Pijnlijke drukplekken kunnen voorkomen worden door aangepaste schoenen of steunzolen. Als je blijvende pijn hebt ondanks de aangepaste schoenen, dan kan een operatie daarbij helpen. Tijdens de operatie wordt een deel van het tweede kootje van je teen verwijderd en de teen rechtgezet. Als je last hebt van een stijve hamerteen, dan kan tijdens de operatie ook het gewricht richting de middenvoet losgemaakt worden om zo de teen de corrigeren. Er wordt een metalen pin door de teen en het middenvoetsbeen geboord, waarmee de teen in de goede stand wordt vastgezet. Deze pin wordt na vier weken na de operatie op de polikliniek verwijderd.
Nazorg
Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Na het ontslag uit het ziekenhuis, kan je nog niet alles zelfstandig. Daarom heb je revalidatie nodig. Revalideren betekent dat je je lichaam langzaam en voorzichtig terug in vorm brengt na de ingreep. Welke vorm van revalidatie voor jou geldt, bespreekt de orthopedisch chirurg samen met jou na de operatie.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg