Verwijzing bij instabiliteit van de enkel
Heb je last van je enkel? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Klachten en oorzaken
De banden zijn pijnlijk en je hebt het gevoel dat je vaak je enkel verzwikt. Als het kraakbeen in de enkel beschadigd is, voel je ook pijn in je enkel bij staan en lopen. In rust doet de enkel meestal geen pijn. Tijdens een verzwikking kan de buitenste enkelband oprekken of afscheuren. De enkel klapt dan naar buiten en de voet naar binnen. Meestal geneest dit goed, maar bij een klein deel van de patiënten blijft de enkel instabiel.
Onderzoek en diagnose
Jouw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Afhankelijk van de röntgenfoto, jouw verhaal en lichamelijk onderzoek kunnen we zo nodig een MRI-scan aanvragen.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
Bij een eerste verzwikking is de behandeling meestal zonder operatie. Afhankelijk van de ernst van het letsel kiezen we er soms voor om de enkel in het gips te zetten zodat deze niet kan bewegen. Maar meestal wordt eerst een drukverband aangelegd. Daarna volgt fysiotherapie in combinatie met tape/brace om langzaam te oefenen en de enkelbanden te laten aansterken. Als de pijn blijft en je enkel blijft instabiel, dan is een operatie de volgende stap. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de buitenkant van je enkel. Daarna kort hij de buitenste enkelband(en) in en zet deze opnieuw vast aan het kuitbeen. Na de operatie moet je zes weken in het gips. De laatste vier weken krijg je loopgips.
Nazorg
Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je mag dezelfde dag weer naar huis.
Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg