Contact & Plan een afspraak

Mortons neuroom

Mortons neuroom is een afwijking waarbij er een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen is door een ontsteking. Vanaf de grote teen geteld, zit het Mortons neuroom meestal tussen de derde en vierde teen.

Verwijzing bij mortons neuroom

Heb je last van een brandend of stekend gevoel in je voet? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

De pijn bij een mortons neuroom voelt aan als een brandend of stekend gevoel en mensen hebben vaak het gevoel alsof er iets tussen de tenen zin. Hoe een mortons neuroom ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk kan het dragen van te kleine of te smalle schoenen hieraan bijdragen en komt dit vaak voor bij een doorgezakte voorvoet.

Onderzoek en diagnose

Jouw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken om andere aandoening uit te sluiten, zoals een stressfractuur of bijvoorbeeld artrose. Bij een verdenking van een Mortons neuroom wordt een dynamische echo gemaakt.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

De eerste behandeling van een Mortons neuroom is altijd een behandeling zonder operatie. Het dragen van ruime schoenen en/of steunzolen met een ondersteuning aan de voorzijde van de voet kunnen de klachten doen verminderen. De reden hiervoor is dat het bot in de voet meer ruimte krijgt, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Ook kan een injectie met corticosteroïden in het neuroom een chronische ontsteking remmen. Als je pijn blijft hebben, dan is een operatie de volgende stap. Hierbij maakt de orthopedisch chirurg aan de bovenzijde van de voet een snede, zoekt het neuroom op en verwijdert deze. Na het verwijderen van het neuroom zal er een doof gevoel van de tenen ontstaan. Het weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog om te kijken of het daadwerkelijk ontstoken zenuwweefsel bevat.

Nazorg

Na de operatie komt de orthopedisch chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en hoe je het beste kan herstellen. Je mag dezelfde dag weer naar huis.

Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

P. (Pieter) van der Woude

Orthopedisch chirurg

A.J.C. (Annika) van den Broek

Sportarts

O.A.J. (Olivier) van der Meijden

Orthopedisch chirurg

J.C. (Joost) Peerbooms

Orthopedisch chirurg

M.L. (Mikel) Reilingh

Orthopedisch chirurg

A.J. (Bram) van Koeveringe

Orthopedisch chirurg

E.W. (Erik) Mandl

Orthopedisch chirurg

W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen

Orthopedisch chirurg