Verwijzing bij een versleten enkel
Heb je een zere of stijve enkel? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!Klachten en oorzaken
Als het kraakbeen dunner wordt, kunnen de botten in het enkelgewricht tegen elkaar wrijven. Dit kan pijn, stijfheid, zwelling en een verminderde beweging van de enkel veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken die het proces van een versleten enkel kunnen versnellen: een beschadigd gewricht na een breuk of infectie, chronische enkelinstabiliteit, overbelasting, overgewicht, erfelijke aanleg, standsafwijking van de enkel en onderliggende ziekte, zoals reuma of jicht.
Onderzoek en diagnose
De diagnose wordt gesteld door een combinatie van jouw verhaal en lichamelijk onderzoek. Naast een röntgenfoto kunnen ook een echo en/of MRI-scan van de enkel meer informatie geven.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
De eerste stap bij een versleten enkel is een schoenaanpassing. Dit houdt in dat de enkel gefixeerd wordt door een hoge schoen, waardoor de beweging in het enkelgewricht wordt beperkt. Ook kan een injectie met corticosteroïden in het enkelgewricht worden gegeven om de chronische ontsteking te remmen.
Als dit niet werkt, dan kan de orthopedisch chirurg door middel van een kijkoperatie het beschadigde kraakbeen verwijderen. Een kleine camera wordt via een van de steekgaatjes in het enkelgewricht gebracht. Door het andere steekgaatje brengt de orthopedisch chirurg de benodigde instrumenten in het enkelgewricht om het kraakbeen te verwijderen. Vervolgens wordt een enkelgewricht vastgezet met schroeven, zodat het gewricht aan elkaar kan vastgroeien.
Nazorg
Na de operatie krijg je voor tien weken gips. Dit is vijf weken onbelast en vijf weken belast. Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten
Meer informatie vind je in ons zorgpad.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Jorrit) Jasper
Orthopedisch chirurg
P. (Paul) van der Voort
Orthopedisch chirurg
A.J.C. (Annika) van den Broek
Sportarts
P. (Pieter) van der Woude
Orthopedisch chirurg
M.L. (Mikel) Reilingh
Orthopedisch chirurg
J.C. (Joost) Peerbooms
Orthopedisch chirurg
O.A.J. (Olivier) van der Meijden
Orthopedisch chirurg
W.J.C.M. (Willem Jan) Marijnissen
Orthopedisch chirurg
E.W. (Erik) Mandl
Orthopedisch chirurg
A.J. (Bram) van Koeveringe
Orthopedisch chirurg