Contact & Plan een afspraak

Speekselklieren

Je hebt twee onderkaakspeekselklieren die samen met twee oorspeekselklieren en twee ondertongspeekselklieren de zes grote speekselklieren vormen. Soms is een operatie nodig waarbij de onderkaakspeekselklier of oorspeekselklier moet worden verwijderd. Dit is nodig als er een gezwel aanwezig is of als de klier regelmatig ontstoken is door bijvoorbeeld speekselstenen die niet verwijderd kunnen worden.

Verwijzing voor het bekijken van de speekselklieren

Heb je last van je speekselklieren? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 10 dagen terecht op de stem en slik polikliniek voor het eerste gesprek op de stem en slik polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan een afspraak!

Onderzoek en diagnose

Soms is het mogelijk om met een dun naaldje wat cellen uit de zwelling op te zuigen. Dit wordt een punctie genoemd. Deze cellen worden onder een microscoop door een patholoog-anatoom onderzocht. Soms is het dan mogelijk om een voorzichtige uitspraak te doen over de aard van deze aandoening.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Om de oorspeekselklier goed te kunnen zien en te kunnen verwijderen, maakt de KNO-ars een snede in je huid voor het oor naar de hals. De aangezichtszenuw bestaat uit een hoofdstam met kleine vertakkingen. De hoofdstam komt uit het rotsbeen in de oorspeekselklier. Vanaf de hoofdstam worden alle zenuwvertakkingen opgezocht, vervolgd en vrijgelegd. Door dit te doen, wordt de oppervlakkige kwab veilig verwijderd. Soms moet ook het weefsel van de oorspeekselklier onder de aangezichtszenuw worden weggehaald. De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De KNO-arts bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij of zij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

T. (Taban) Khoshnaw

ANIOS KNO

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts