Verwijzing bij ontstoken keelamandelen
Heeft je kind vaak last van keelpijn en denk je dat dit door de keelamandelen komt? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan een afspraak!Klachten en oorzaken
Als de keelamandelen van een kind ontstoken zijn, heeft hij of zij vaak keelpijn en last van slikken. Hij of zij kan moe of hangerig zijn, slecht eten en een slechte adem hebben. In de hals zijn vaak verdikte lymfeklieren te voelen. Soms komt het voor dat hij of zij koorts heeft. Ontstoken keelamandelen komen meestal door een virusinfectie (bijvoorbeeld verkoudheid), maar het kan ook komen door bacteriën of de ziekte van Pfeiffer.
Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.
Behandeling
Ontstoken keelamandelen kunnen soms behandeld worden met medicijnen. Als dit bij jouw kind niet kan, dan is een operatie nodig. De KNO-arts gaat met een speciaal instrument via de mond naar binnen en verwijdert de keelamandelen in één beweging. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Nazorg
Na de operatie ga je samen met je kind naar de uitslaapkamer, waar de KNO-arts vertelt hoe de operatie is verlopen. Misschien is je kind suf of slaperig van de anesthesie. Dat is hartstikke normaal. Ook kan hij of zij wat verdrietig of overstuur zijn door de schrik of de pijn. Een dikke knuffel van mama of papa of even op schoot zitten doet dan vaak wonderen.
Je kind krijgt meteen wat koude limonade te drinken. Slikken of kauwen kan pijnlijk zijn, maar het is wel belangrijk dat je kind drinkt. Door de koude limonade of ijs trekken de bloedvaten in de keel sneller dicht. Meestal mag je kind dezelfde dag weer naar huis.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar
J. (Joy) de Boer
KNO-arts
C.J. (Renée) Verhoeven
KNO-arts
S. (Sanaz) Abedi
KNO-arts
C.H.M. (Cathelijne) van Wettum
KNO-arts
A.P. (Anouk) Netten
KNO-arts
W. (Willeke) Lok
KNO-arts
M.O.W. (Mark) Friebel
KNO-arts
A.M.L.C. (Anne) Bischoff
KNO-arts