Contact & Plan een afspraak

Te kort tongriempje

Een tongriempje is een dun stukje weefsel dat de onderkant van de tong verbindt met de bodem van de mond. Soms kan dit stukje weefsel te kort of te strak zijn, wat problemen kan veroorzaken bij het spreken, slikken en eten. Dit kan bijvoorbeeld moeite veroorzaken bij het drinken of het eten van vast voedsel en kan bij baby's problemen veroorzaken tijdens het drinken van borstvoeding.

Verwijzing bij een te kort tongriempje

Heb je het idee dat jouw kind een te kort tongriempje heeft en daardoor problemen heeft met drinken of praten? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 10 dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan een afspraak!

Klachten en oorzaken

Een baby kan door een te kort tongriempje drink- en voedingsproblemen krijgen. Grotere kinderen kunnen problemen krijgen met praten. Een te kort tongriempje is meestal een aangeboren probleem. Pas als een kind er last van heeft, wordt er iets aan gedaan.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij pasgeboren baby’s wordt de tong met een speciaal lepeltje opgetild. Daarna wordt het dunne vliesje een paar millimeter ingeknipt. De behandeling duurt nog geen minuut en is pijnloos, omdat het vliesje nog flinterdun is.

Bij oudere kinderen wordt het tongriempje doorgeknipt op de polikliniek of met een operatie in dagbehandeling. Zodra het kind in slaap is gebracht, maakt de KNO-arts het tongriempje los. De operatie duurt ongeveer vijf minuten.

Nazorg

Na de operatie ga je samen met je kind naar de uitslaapkamer, waar de KNO-arts vertelt hoe de operatie is verlopen. Misschien is je kind wat verdrietig, overstuur, slaperig of misselijk. Een dikke knuffel van mama of papa of even op schoot zitten doet dan wonderen. Meestal mag je na een paar uur weer naar huis.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

J. (Joy) de Boer

KNO-arts

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts