Contact & Plan een afspraak

Naar buiten gedraaid onderooglid (ectropion)

Bij een ectropion is de rode binnenzijde van je onderooglid zichtbaar. Hierdoor kan het slijmvlies van je onderooglid verdikt raken.

Geïrriteerd oog door een naar buiten gedraaid onderooglid (ectropion). Behandelbaar bij de Helene Schweitzer kliniek.

Verwijzing bij een naar buiten gedraaid onderooglid

Heb je last van een naar buiten gedraaid ooglid? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen vijf dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!
Arts bij de Helene Schweitzer kliniek in gesprek met patiënt.

Klachten en oorzaken

Het onderooglid zorgt ervoor dat de tranen afgevoerd worden naar het traanafvoer systeem. Bij een ectropion functioneert het onderooglid niet goed meer, waardoor de tranen niet goed getransporteerd worden naar het afvoerkanaaltje van de traanwegen. Dit afvoerkanaaltje maakt zelf vaak ook geen contact meer met het oog. Dit leidt tot een tranend oog. Vaak is het oog geïrriteerd, omdat het ooglid minder goed sluit.

Een ectropion kan ontstaan door het ouder worden, een tekort aan huid als gevolg van een huidziekte of littekens, een zwelling van het ooglid als gevolg van een infectie of tumor en een verlamming van de zevende hersenzenuw. Deze zenuw stuurt de spieren van de oogleden aan. Bij een tijdelijke of permanente uitval van deze zenuw lukt het knipperen en sluiten van de oogleden niet meer goed.

Oogarts Ruben bij de Helene Schweitzer kliniek. Onze oogartsen helpen je bij verschillende oogaandoeningen, zoals staar of glaucoom.

Onderzoek en diagnose

Om de juiste behandeling vast te stellen, voert de oogarts een oogonderzoek uit. Hij beoordeelt met het oogonderzoek de huid en het slijmvlies van het oog, de stand van het ooglid na het openen van de mond, hoe de oogleden dichtgeknepen worden en hoe erg de huid van het onderooglid verslapt is.

Anesthesie medewerker bij de Helene Schweitzer kliniek.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Medewerkers van de operatiekamer Helene Schweitzer kliniek

Behandeling

De oogarts maakt een snee onder je ooglidrand. Je onderooglid wordt korter gemaakt en weer strak vastgezet in de buitenhoek. Ook het sneetje onder je oog wordt gehecht.

Doktersassistent bij de Helene Schweitzer kliniek.

Nazorg

De oogarts bespreekt met jou wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Zodra je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

N. (Nikki) Meijer

Oogarts

P.L.W.M. (Paul) Zuure

Oogarts

L. (Lucy) Lu

Oogarts

L.J.A.G. (Lukas) Ricker

Oogarts

R.G.W. (Ruben) Kok

Oogarts

S.S. (Sharmila) Boekhoorn

Oogarts

R.W.A.M (Robert) Kuijpers

Oogarts