Contact & Plan een afspraak

Scheelzien

Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen waarbij de beide ogen niet op één en hetzelfde punt gericht zijn. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan ook bij volwassenen optreden.

Verwijzing bij scheelzien

Heb jij of je kind last van scheelzien? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 21 dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Scheelzien kan meerdere klachten geven. Op kinderleeftijd zorgt scheelzien vaak voor een lui oog. De hersenen passen zich aan de schele stand aan, waardoor kinderen niet dubbelzien maar slechts met één oog gaan kijken, waardoor het andere oog ‘lui’ wordt. Als je op volwassen leeftijd scheelzien ontwikkelt, is de kans groter dat je last krijgt van dubbelzien. Scheelzien kan aangeboren zijn, maar ook pas later ontstaan. Wat precies de oorzaak is, is niet altijd te achterhalen. Wel weten we dat een aantal factoren een groetere kans op scheelzien geven, zoals erfelijke aanleg, een (infectie)ziekte of een oogbewegingsstoornis.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Het doel van de operatie is om het scheelstaande oog recht te zetten. Tijdens de operatie corrigeert de oogarts een of meerdere oogspieren. De oogarts maakt de oogspier los van de oogbol en verplaatst of verkort deze. Deze oogspieren zijn bevestigd aan de buitenkant van het oog, waardoor het oog niet opengemaakt hoeft te worden. In de meeste gevallen bereik je met één operatie het gewenste resultaat. Als dit niet zo is, kan het zijn dat er nog een operatie nodig is.

Nazorg

De oogarts bespreekt met jou wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Zodra je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

N. (Nikki) Meijer

Oogarts

P.L.W.M. (Paul) Zuure

Oogarts

R.G.W. (Ruben) Kok

Oogarts

L.J.A.G. (Lukas) Ricker

Oogarts

L. (Lucy) Lu

Oogarts

R.W.A.M (Robert) Kuijpers

Oogarts

S.S. (Sharmila) Boekhoorn

Oogarts