Contact & Plan een afspraak

Operatie aan de gehoorbeentjes

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn dat je problemen met de gehoorbeentjes hebt. Er zijn drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze drie gehoorbeentjes vormen de verbinding tussen het trommelvlies en het slakkenhuis. De drie gehoorbeentjes moeten contact met elkaar maken en goed kunnen bewegen om het geluid door te kunnen geven.

Als er met een of meerdere van deze drie gehoorbeentjes een probleem is, dan kan er slechthorendheid optreden.

Verwijzing bij een operatie aan de gehoorbeentjes

Heb je last van slechthorendheid? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Oorzaken

Door acute of chronische ontstekingen van het middenoor kan er een beschadiging zijn opgetreden aan zowel het trommelvlies als de gehoorbeenketen. De zeer kleine gehoorbeentjes kunnen deels door de ontsteking worden aangetast, maar ook door langdurige druk van een ingetrokken trommelvlies. De gehoorbeentjes vormen dan geen keten meer, zodat het geluid niet wordt doorgegeven via het trommelvlies naar het slakkenhuis.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Gehoorverlies door problemen met de gehoorbeentjes kan met een operatie opgelost worden. De KNO-arts kan via de gehoorgang het middenoor benaderen. Nadat het trommelvlies is omgeklapt, wordt er met een microscoop gekeken waar het probleem zit. Vervolgens kunnen er micro-reconstructies gemaakt worden om het probleem op te lossen. Er kan een nieuwe verbinding worden gemaakt tussen het stijgbeugelkopje en de hamersteel. Ook kan er een nieuwe verbinding worden gemaakt tussen de voetplaat van de stijgbeugel en de hamersteel. De KNO-arts bespreekt met jou welke optie het beste bij jouw situatie past.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De KNO-arts bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij of zij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

J. (Joy) de Boer

KNO-arts

C.J. (Renée) Verhoeven

KNO-arts

S. (Sanaz) Abedi

KNO-arts

C.H.M. (Cathelijne) van Wettum

KNO-arts

A.P. (Anouk) Netten

KNO-arts

W. (Willeke) Lok

KNO-arts

M.O.W. (Mark) Friebel

KNO-arts

A.M.L.C. (Anne) Bischoff

KNO-arts