Contact & Plan een afspraak

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten en zitten in het laatste stukje van de darmen.

Verwijzing bij aambeien

Heb je last van aambeien? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Aambeien kunnen jeuken, pijn doen en gaan bloeden. Ook door veel zitten, weinig bewegen, harde ontlasting en overgewicht kunnen de klachten erger worden. Door hard persen tijdens de ontlasting kunnen aambeien steeds groter worden en opzwellen. Uiteindelijk kunnen ze buiten de anus uitpuilen.

Onderzoek en diagnose

Jeuk of pijn rondom de anus kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Daarom onderzoekt de chirurg je anus, het anale kanaal en het begin van je endeldarm. Voor dit onderzoek zit je in een gekantelde stoel. Zo nodig wordt later aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een kijkonderzoek van de dikke darm (endoscopie).

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Aambeien kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Samen met de chirurg bespreek je de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke methode. De aambei kan ingespoten worden met een vloeistof die ervoor zorgt dat de bloedvoorziening van de aambei stopt. Ook kan er een bandje geplaatst worden om het uitgezakte slijmvlies. Hierdoor sterft de aambei af. Als je pijnlijke, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien heeft, kan een operatie nodig zijn. De chirurg snijdt de uitwendige en inwendige aambei weg. Hierbij wordt het wondje aan de buitenzijde van de anus opengelaten. Inwendig is een oplosbare hechting geplaatst. Als laatste kan er gekozen worden voor een laserbehandeling. Met een laser worden de vaatjes die de aambei voorzien van bloed dichtgeschroeid. De chirurg brengt een dun naaldje met aan het uiteinde een laserkop via een klein sneetje bij de vaatjes. Hierna wordt via de laser zeer plaatselijk hitte afgegeven waardoor de vaatjes dichtschroeien. Hierdoor slinken de aambeien in de weken daarna en stopt het bloedverlies meestal.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je op onze website.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

M.A. (Maarten) Lijkwan

Chirurg

G.M.H. (Geertruid) Marres

Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff

Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt

Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur

Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk

Chirurg

B. (Bas) Lamme

Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt

Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier

Chirurg

B.J. (Bas) Punt

Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt

Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman

Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven

Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma

Chirurg