Verwijzing bij een anale fistel
Heb je last van een anale fistel? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!
Klachten en oorzaken
Bij een anale fistel kan je last hebben van pijn op je bil, vocht rond je anus en een bult die eruitziet als een puist of steenpuist. Het ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of –kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend.

Onderzoek en diagnose
Lichamelijk onderzoek of onderzoek tijdens een operatie kan aantonen dat er sprake is van een fistel. Ook kan de diagnose gesteld worden met een MRI-scan of een echo in het anale kanaal. Soms is het nodig om aanvullend de dikke darm te onderzoeken met een camera. Dit wordt een scopie genoemd.

Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling
Een eenvoudige fistel kan onder narcose worden geopend. Het fistelkanaal wordt vervolgens schoongemaakt en de wond groeit langzaam dicht. Bij een complexe fistel wordt een drain (dun siliconen slangetje) in de fistel ingebracht. Hierdoor wordt het gebied rondom de anus tot rust gebracht. Dit slangetje kan tot enkele maanden blijven zitten. De ontlasting kan er normaal langs. De drain wordt later op de polikliniek verwijderd of blijft zitten tot een eventuele tweede operatie. Bij de laserbehandeling wordt de fistel en de opening aan de binnenzijde van het anale kanaal dicht gebrand. Meestal wordt eerst een draadje of slangetje (seton) geplaatst. Dit blijft zes weken in de fistel zitten om deze tot rust te krijgen. Daarna wordt de laserbehandeling gedaan. Het kan zijn dat de fistel niet meteen na de eerste laserbehandeling sluit. In overleg met uw behandelend chirurg kan een extra behandeling nodig zijn.

Nazorg
Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar

G.M.H. (Geertruid) Marres
Chirurg

M.A. (Maarten) Lijkwan
Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt
Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff
Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur
Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius
Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk
Chirurg

B.J. (Bas) Punt
Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier
Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt
Chirurg

B. (Bas) Lamme
Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma
Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven
Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman
Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt
Chirurg