Contact & Plan een afspraak

Haarnestcyste

Een haarnestcyste is een holte onder de huid tussen of bovenaan je bilspleet. De holte heeft een verbinding door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.

Verwijzing bij een haarnestcyste

Heb je last van terugkomende, opvlammende ontstekingen bij je anus? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Meestal heb je niet veel pijn, tenzij de haarnestcyste een abces is geworden. Je kan dan last hebben van pus, bloed en van terugkomende opvlammende ontstekingen.

De aandoening komt vooral voor bij jongvolwassenen en bij mannen met veel lichaamsbeharing. De cyste bevat meestal haren die in de huid zijn gedrongen, vaak door herhaaldelijk schuren.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Meestal proberen we een haarnestcyste te behandelen via een laserbehandeling. Het voordeel van een laserbehandeling is dat er niets wordt weggesneden en er geen grote wonden ontstaan. Als dit niet haalbaar of zinvol is, dan wordt de haarnestcyste verwijderd met verschuivingsplastiek. Tijdens de operatie wordt de aangedane huid met het ontstekingsweefsel verwijderd en de holte schoongemaakt. De wond wordt vervolgens gesloten door een stuk gezonde huid te verschuiven. De huid wordt meestal met oplosbare hechtingen gesloten.

Bij de laserbehandeling worden eerst de haren verwijderd. Ook wordt de holte, die een open verbinding met je huid heeft, schoongemaakt. Een speciaal laserdraad wordt via de open verbinding in de huid in de haarnestcyste geschoven en geeft daarbij hitte af. Daarna wordt de laserdraad langzaam weer naar buiten getrokken. De open verbinding zal binnen zes weken na de laserbehandeling sluiten.

Nazorg

Na de laserbehandeling legt de chirurg een betadine gaasje op de wond. Dit gaasje wordt verwijderd voordat je naar huis mag. Dit is meestal dezelfde dag. Daardoor kan je je dagelijkse activiteiten weer snel oppakken. De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder over de laserbehandeling en in onze folder over verschuivingsplastiek.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

M.A. (Maarten) Lijkwan

Chirurg

G.M.H. (Geertruid) Marres

Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff

Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt

Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur

Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk

Chirurg

B. (Bas) Lamme

Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt

Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier

Chirurg

B.J. (Bas) Punt

Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt

Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman

Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven

Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma

Chirurg