Contact & Plan een afspraak

Galstenen

De galblaas zit rechts boven in de buik en hangt vast aan de lever. Het maakt deel uit van de galwegen en is een soort reserve vat voor gal. De galblaas helpt je lichaam om het vet uit voedsel te verteren. Steeds als de galblaas samenknijpt om gal naar de darmen te sturen, kan er een restje gal achterblijven. Als steeds dezelfde gal achterblijft, kan dat gaan indikken en kunnen galstenen ontstaan.

Verwijzing bij galstenen

Heb je last van scherpe pijn in je bovenbuik of ziet je huid er geel uit? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen een dag terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Als de galblaas niet meer goed werkt, kunnen er galstenen en/of infecties ontstaan. Hierdoor kan je een scherpe pijn voelen in je bovenbuik of zelfs koorts krijgen. Ook kan je last hebben van misselijkheid, een branderige pijn in de maagstreek en geelzucht.

Galstenen komen veel voor. Mensen hebben een verhoogde kans op het krijgen van galstenen bij overgewicht, suikerziekte, beperkte lichaamsbeweging of na sterk gewichtsverlies.

Onderzoek en diagnose

Met een echo kan de chirurg zien of je galstenen hebt. De chirurg bespreekt samen met jou wat de behandelmogelijkheden zijn. Het verwijderen van galstenen alleen is vaak niet voldoende om van je klachten af te komen. De galblaas zelf is ziek, waardoor snel weer nieuwe galstenen kunnen ontstaan. Daarom wordt er vaak voor gekozen om de galblaas met de galstenen volledig te verwijderen

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij de Helene Schweitzer kliniek wordt de galblaas met een kijkoperatie verwijderd. Dit betekent dat de chirurg een paar kleine sneetjes maakt in je buik. Via het sneetje bij je navel wordt een klein buisje met een camera ingebracht. Je buik wordt eerst opgeblazen met gas, waardoor de buikwand loskomt van de organen. De chirurg heeft hierdoor beter zicht en meer ruimte. Via de andere sneetjes brengt de chirurg instrumenten naar binnen, waarmee de galblaas wordt afgebonden en verwijderd. Na afloop worden de sneetjes weer dichtgemaakt met hechtingen of pleisters.

Soms blijkt tijdens de kijkoperatie dat het niet mogelijk is om de galblaas op deze manier te verwijderen. In dat geval moet de chirurg alsnog een klassieke operatie uitvoeren, waarbij er een grotere snee van 10 tot 20 centimeter in de buik wordt gemaakt.

Nazorg

Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

M.A. (Maarten) Lijkwan

Chirurg

G.M.H. (Geertruid) Marres

Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff

Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt

Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur

Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk

Chirurg

B. (Bas) Lamme

Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt

Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier

Chirurg

B.J. (Bas) Punt

Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt

Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman

Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven

Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma

Chirurg