Contact & Plan een afspraak

Liesbreuk

Een liesbreuk is een veelvoorkomend probleem waarbij er een uitstulping van het buikvlies ontstaat door een zwakke plek of opening in de buikwand bij de liesstreek. In deze uitstulping kan een deel van de darm of buikvlies terechtkomen. Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten.

Verwijzing bij een liesbreuk

Heb je pijn bij je liesstreek en vermoed je een liesbreuk? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen een dag terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Bij een liesbreuk heb je vaak pijn in de liesstreek, vooral bij activiteiten zoals tillen, hoesten of persen. Je voelt een zwelling of bult die groter wordt bij inspanning en kleiner bij rust.

Een opening of een zwakke plek in de buikwand kan komen door aangeboren factoren of door een verslapping van de buikwand. Dit kan leiden tot een liesbreuk. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een liesbreuk, zoals het tillen van zware objecten, vaak hoesten gedurende een lange periode, herhaaldelijk hard persen tijdens het poepen of plassen, overgewicht en roken.

Onderzoek en diagnose

De chirurg stelt door middel van lichamelijk onderzoek een liesbreuk vast. Hij kan je vragen om, als je staat, op je handen te blazen. Door het blazen is de uitstulping beter zichtbaar. Heel soms is het nodig om een echo te laten maken. Dit gebeurt vooral als je geen pijnklachten hebt, maar wel de bobbel goed ziet zitten.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf, maar wordt langzaam groter. Als een liesbreuk klachten geeft, is een operatie nodig. Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies of brengt hij de uitstulping terug in de buikholte. Hij verstrekt de zwakke plek waar de liesbreuk is ontstaan. Dit gebeurt bijna altijd met een kunststof matje.

Bij een liesbreukoperatie kan de chirurg verschillende technieken gebruiken: de TREPP, de Lichtenstein-plastiek en de TEP. De chirurg kiest samen met jou welke techniek het beste bij jouw situatie past.

Nazorg

De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Meestal mag je dezelfde dag weer naar huis.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

M.A. (Maarten) Lijkwan

Chirurg

G.M.H. (Geertruid) Marres

Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff

Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt

Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur

Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk

Chirurg

B. (Bas) Lamme

Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt

Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier

Chirurg

B.J. (Bas) Punt

Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt

Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman

Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven

Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma

Chirurg