Contact & Plan een afspraak

Middenrifbreuk

Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreuk.

De MDL-artsen en chirurgen van de Helene Schweitzer kliniek hebben jarenlange ervaring met de behandeling van een middenrifbreuk. Wij zijn een verwijscentrum uit onze regio en Zuidwest Nederland. Het kan dus zijn dat je verwezen bent naar de Helene Schweitzer kliniek door je specialist in een ander ziekenhuis.

Verwijzing bij een middenrifbreuk

Heb je het idee dat jouw klachten wijzen op een middenrifbreuk? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing. De huisarts bekijkt samen met jou of je eerst doorverwezen moet worden naar de MDL-afdeling. Je kan bij ons altijd binnen tien dagen terecht.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

Een middenrifbreuk hoeft geen klachten te geven. Klachten ontstaan als er een toename is van de hoeveelheid reflux, als de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm of als er een afgenomen verdediging is. Dit betekent dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit en dat er door de middenrifbreuk een deel van de maag omhoog is verplaatst naar de borstkas. Dit kan brandend maagzuur veroorzaken, ook wel refluxklachten genoemd. Ook kan je last hebben van slikklachten en gewichtsverlies.

Een middenrifbreuk kan aangeboren zijn, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeval, verslapping van de spieren of verslapping van het middenrif.

Onderzoek en diagnose

Met een CT-scan met contrastvloeistof wordt de grootte van de middenrifbreuk in beeld gebracht. Ook volgt vaak een maagonderzoek om andere oorzaken van zuurbranden en klachten uit te sluiten.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Bij een middenrifbreuk is de eerste behandeling vaak met medicijnen. Als deze niet helpen en de klachten blijven bestaan, dan is een operatie de beste optie.

Een middenrifbreuk wordt geopereerd via een kijkoperatie, waarbij de chirurg vijf kleine sneetjes maakt. De te wijde opening in het middenrif waar de slokdarm vanuit de borstkas de buik inkomt, wordt smaller gemaakt met behulp van hechtingen. Daarnaast wordt er een nieuwe klep gemaakt om te voorkomen dat er te veel maagzuur terugkeert naar de slokdarm. Deze nieuwe klep wordt gemaakt van het bovenste deel van de maag. Op deze manier wordt de breuk hersteld.

Nazorg

Meestal bleef je één dag na de operatie in het ziekenhuis. De chirurg bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in ons zorgpad.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

M.A. (Maarten) Lijkwan

Chirurg

G.M.H. (Geertruid) Marres

Chirurg

C. (Christiaan) Drijfhout van Hooff

Chirurg

M.T.C. (Marco) Hoedt

Chirurg

R.P. (Rudolf) Tutein Nolthenius

Chirurg

J.A.M. (Jurgen) Avontuur

Chirurg

R.M. (Robert) Smeenk

Chirurg

B. (Bas) Lamme

Chirurg

E.M. (Erik) von Meyenfeldt

Chirurg

P.W. (Peter) Plaisier

Chirurg

B.J. (Bas) Punt

Chirurg

E.J.Th. (Eric) Belt

Chirurg

W.M.P.F. (Willem-Maarten) Bosman

Chirurg

J.A.B. (Joost) van der Hoeven

Chirurg

T.S.C. (Tijs) Jakma

Chirurg