Verwijzing bij endometriose
Heb je last van een pijnlijke menstruatie, hevige bloedingen of onregelmatig bloedverlies? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 28 dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.
Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!
Klachten en oorzaken
Klachten van endometriose kunnen zijn: pijn in de onderbuik, pijnlijke menstruatie, pijn bij het vrijen, pijn bij het plassen of de ontlasting rondom de menstruatie, onvruchtbaarheid en zware menstruatiebloedingen.
De exacte oorzaak van endometriose is niet bekend. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn: menstruatiebloed dat terugvloeit in de buikholte, erfelijkheid of afweerstoornissen van het lichaam.

Onderzoek en diagnose
Als de gynaecoloog vermoedt dat het om endometriose gaat, dan kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden: een gynaecologisch onderzoek met behulp van een speculum (eendenbek), vaginaal of inwendig echoscopisch onderzoek, bloedonderzoek of een kijkoperatie (diagnostische laparoscopie). De gynaecoloog bespreekt vooraf met jou welk onderzoek voor jouw situatie het meest geschikt is.

Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Eerst wordt er gestart met medicijnen (pijnstillers of hormonen). Pijnstillers geven bij de helft van de vrouwen met menstruatiepijn vermindering van deze pijn. De behandeling met hormonen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer opbouwt en afgestoten wordt. Hierdoor komt de endometriose in een rustige fase. Ook is een kijk- of buikoperatie mogelijk. Met elektrische stroom- of laserstralen wordt de endometriose weggesneden of weggebrand. Hoe meer endometriose wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de endometriose terugkomt, maar de kans op een complicatie neemt toe.

Nazorg
Meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. De gynaecoloog bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij of zij jou graag terugziet voor controle.
Als je thuis problemen ervaart tijdens je revalidatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten.
Meer informatie vind je in onze folder.
Dit team van specialisten staat voor je klaar

G.M. (Gatske) Nieuwenhuyzen - de Boer
Gynaecoloog

A.S. (Albert) Tjalsma
Gynaecoloog

M.Y. (Matthieu) van der Vlist
Gynaecoloog

S. (Sabina) de Weerd
Gynaecoloog

A.S.M. (Astrid) Vinkesteijn
Gynaecoloog

L.C.A. (Rianne) Vink - van Os
Gynaecoloog

N.B. (Nikkie) Swarte - Houbolt
Gynaecoloog

S. (Sandra) Stekelenburg - de Vos
Gynaecoloog

H.G.M. (Marieke) Rijnsaardt - Lukassen
Gynaecoloog

D.M.J. (Daniella) Oom
Gynaecoloog

R. (Ralph) Niewenweg
Gynaecoloog

G.C.R. (Gretel) van Hoecke
Gynaecoloog

M.E. (Marieke) den Hartog
Gynaecoloog

M. (Myrthe) Bandell
Gynaecoloog

B.M.C. (Bettina) Akerboom
Gynaecoloog