Contact & Plan een afspraak

Vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels in de spierlaag of spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel. Ze kunnen op verschillende plekken in de baarmoeder voorkomen: in de buitenzijde, in de wand of onder het slijmvlies van de baarmoederholte.

De Helene Schweitzer kliniek is aangesloten bij de BeterKeten Myoomzorg (vleesbomen). De gynaecologen hebben regelmatig overleg met ziekenhuizen in de regio voor casuïstiekbesprekingen en kwaliteitsverbeteringen.

Verwijzing bij vleesbomen

Heb je last van hevig menstrueel bloedverlies, onregelmatig bloedverlies of pijnlijke menstruaties? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen 28 dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek.

Heb je al een verwijzing? Plan dan je afspraak!

Klachten en oorzaken

De klachten zijn afhankelijk van de plek waar de vleesbomen precies in de baarmoeder zitten. Klachten die voor kunnen komen, zijn hevig bloedverlies, bekkenpijn of zwaar gevoel, rugpijn of pijn in de benen, pijn tijdens het vrijen, druk op de blaas en druk op de darmen.

Een vleesboom ontstaat onder invloed van vrouwelijke hormonen. Tijdens een zwangerschap kan een vleesboom groeien door hormoonveranderingen. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Een vleesboom kan ook groter worden bij andere hormoonbehandelingen, zoals een behandeling voor overgangsklachten.

Onderzoek en diagnose

Als de gynaecoloog vermoedt dat het om vleesbomen gaat, dan vindt er eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek plaats en een inwendige echo. Vaak wordt ook een water-echo verricht. Hierbij wordt een dun slangetje via de vagina in de baarmoeder holte gebracht en wordt een beetje verwarmd fysiologisch zout ingespoten om de baarmoederholte beter met de inwendige echo in kaart te brengen. Met een speculum (eendenbek) bekijkt de gynaecoloog de vagina en baarmoedermond nauwkeurig. Vervolgens brengt de gynaecoloog een of twee vingers in de vagina om de ligging en de grootte van de baarmoeder in te kunnen schatten.

In sommige gevallen is er nog aanvullend onderzoek nodig, zoals een bloedonderzoek of een MRI-scan.

Anesthesie

Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling

Vleesbomen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit:

  • Medicijnen: bij veel vrouwen met niet al te grote vleesbomen en milde klachten verdwijnen deze klachten dankzij medicijnen, zoals onstekingsremmers, hormonale medicijnen, een anticonceptiepil of -staafje of een spiraaltje in de baarmoeder dat hormonen bevat.
  • Afsluiten van slagaders van de baarmoeder (embolisatie): de vleesbomen krijgen door het afsluiten van de slagaders geen bloed meer en zullen na een periode van ongeveer zes maanden in grootte zijn gehalveerd.
  • Operatief verwijderen van de vleesbomen: vleesbomen kunnen op verschillende manieren door een operatie verwijderd worden: via de vagina, via de buikwand of een laparoscoop. Dit is afhankelijk van de grootte en plek in de baarmoeder waar de vleesboom zich bevindt.
  • Operatief verwijderen van de baarmoeder in zijn geheel: dit betekent dat je geen kinderen meer kunt krijgen. In principe blijven de eierstokken behouden, waardoor je niet meteen in de overgang komt.

Welke behandeling van de vleesbomen het beste bij jouw situatie past, bespreek je samen met de gynaecoloog.

Nazorg

Het is afhankelijk van de manier waarop de vleesbomen zijn verwijderd wanneer je weer naar huis mag. In de meeste gevallen is dit dezelfde dag, behalve als je een buikwond hebt. Dan word je voor een of meerdere dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten

Meer informatie vind je in onze folder.

Dit team van specialisten staat voor je klaar

G.M. (Gatske) Nieuwenhuyzen - de Boer

Gynaecoloog

A.S. (Albert) Tjalsma

Gynaecoloog

M.Y. (Matthieu) van der Vlist

Gynaecoloog

L.C.A. (Rianne) Vink - van Os

Gynaecoloog

A.S.M. (Astrid) Vinkesteijn

Gynaecoloog

S. (Sabina) de Weerd

Gynaecoloog

H.G.M. (Marieke) Rijnsaardt - Lukassen

Gynaecoloog

S. (Sandra) Stekelenburg - de Vos

Gynaecoloog

N.B. (Nikkie) Swarte - Houbolt

Gynaecoloog

G.C.R. (Gretel) van Hoecke

Gynaecoloog

R. (Ralph) Niewenweg

Gynaecoloog

D.M.J. (Daniella) Oom

Gynaecoloog

B.M.C. (Bettina) Akerboom

Gynaecoloog

M. (Myrthe) Bandell

Gynaecoloog

M.E. (Marieke) den Hartog

Gynaecoloog