Verwijzing bij staar
Heb je last van je ogen en vermoed je dat het staar is? Maak dan een afspraak met je huisarts of optometrist voor een doorverwijzing naar de Helene Schweitzer kliniek. Je kan bij ons altijd binnen vijf dagen terecht voor het eerste gesprek op de polikliniek. Als je via de optometrist of een andere oogarts bent doorverwezen, dan kan je tijdens de eerste poliklinische afspraak vaak geopereerd worden. Bespreek dit met ons bij het maken van een afspraak.
In de Helene Schweitzer kliniek kan je met staar in één keer aan beide ogen worden geopereerd. Dat biedt enorm veel voordelen. Zo hoef je nog maar één keer met begeleiding naar het ziekenhuis te komen. Er is kortere tijd thuis- of mantelzorg nodig voor hulp bij het druppelen en je hebt geen last meer van ongelijk zicht tussen de twee operaties in. Het totale herstel verloopt sneller. Tweezijdig opereren op één dag kan alleen als er geen andere oogaandoeningen spelen. De oogarts zal de keuze vooraf uitgebreid met je bespreken.

Klachten en oorzaken
Meestal wordt staar door de jaren heen langzaam erger. De klachten kunnen uiteenlopen van wazig zien, gevoeligheid voor licht of moeite met tegenlicht van bijvoorbeeld auto’s. De meest voorkomende vorm van staar is de leeftijdsgebonden variant. Doordat de lens blijft groeien hopen de oude lenscellen op in het centrum en wordt de lens troebel. Daarnaast kun je andere vormen van staar zien bij ziektes of het gebruik van medicijnen.

Onderzoek en diagnose
Voor de operatie vindt eerst een oogonderzoek plaats. Door middel van oogdruppels worden de pupillen vergroot en kan de oogarts hier goed naar kijken. Ook wordt de sterkte van de kunstlens van tevoren opgemeten. De brilsterkte die na de operatie nodig is, is namelijk afhankelijk van de sterkte van de kunstlens die tijdens de operatie in het oog is geplaatst. Wij plaatsen ook lenzen waarbij zowel de veraf- als de tussenafstand goed te zien is. Hiervoor geldt een persoonlijke bijdrage.

Anesthesie
Anesthesie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verdoving. Op het moment dat iemand geopereerd moet worden, wordt er altijd een vorm van anesthesie gebruikt. Hierdoor voel je tijdens de operatie geen pijn. Op deze pagina leggen we uit welke vormen van anesthesie er zijn.

Behandeling
Zodra je zo slecht gaat zien dat je er in je dagelijkse leven te veel last van hebt, dan is een operatie de beste oplossing. Je begint thuis met het druppelen van de ogen. De oogdruppels haal je een aantal dagen voor de operatie op bij de apotheek. Tijdens de operatie verwijdert de oogarts de troebele lens. Het meest heldere kapsel blijft in het oog achter. Deze wordt gebruikt om een kunstlens in vast te zetten, die de rest van je leven blijft zitten.

Nazorg
Na de operatie heeft de oogarts oogdruppels en zalf in je oog gedaan. Je krijgt daarna een verband op met een beschermend kapje. Dit kapje laat je zitten tot de volgende ochtend. De oogarts bespreekt met jou hoe je het beste kan herstellen en wanneer hij jou graag terugziet voor controle. Zodra je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis.
Ben je thuis, maar heb je nog vragen of ben je ongerust? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor je; òòk als je ons ziekenhuis al hebt verlaten
Meer informatie vind je in onze folder.
Animatievideo over een staaroperatie
In deze animatievideo laten we zien hoe een staaroperatie werkt. Ook vertellen we meer over wat je kunt verwachten en hoe de nazorg eruitziet.
Dit team van specialisten staat voor je klaar

N. (Nikki) Meijer
Oogarts

P.L.W.M. (Paul) Zuure
Oogarts

L. (Lucy) Lu
Oogarts

L.J.A.G. (Lukas) Ricker
Oogarts

R.G.W. (Ruben) Kok
Oogarts

S.S. (Sharmila) Boekhoorn
Oogarts

R.W.A.M (Robert) Kuijpers
Oogarts